0 items
El meu compte

Tanta roba i tan poc sabó (i que neta que la volen, i que bruta que la duen!)

 

Abans que existissin les rentadores, les dones s’escarrassaven a rentar la roba de tota la família, i ho feien en unes condicions molt dures i desagraïdes. Sens dubte, ha estat una tasca que s’ha hagut de fer sempre però que no ha estat mai prou apreciada.

 

De sempre, les persones ens hem hagut de vestir per abrigar-nos, o bé per no esgarrinxar-nos amb tot el que hi ha al pas. La cultura de l’aprofitament portava a no llençar cap peça, sinó a guardar-les, apedaçar-les i fer-ne ús fins que ja no es podia més. Per això, sempre ha estat necessari fer la bugada.

Abans del segle XXI, aquesta tasca la feien les dones, les figures que sempre menaven la casa. Era una feina dura i desagraïda que va recaure, durant segles, sobre les qui es considerava que eren “el sexe dèbil”.

Les condicions higièniques de la Humanitat no han estat, fins fa poques dècades, prou adequades o òptimes. A més, la major part de la població es dedicava a l’hort o al bestiar, i això feia que la roba s’embrutés molt. Quan es netejaven uns pantalons, era perquè poc els faltava per caminar sols!
 

Beneïdes bugaderes!

Amb el temps, es va desenvolupar l’ofici de les bugaderes, que es passaven el dia rentant roba d’altri a canvi de diners o altres productes. Fins i tot apareixen ja citades a la Bíblia!

Al principi, es rentava, tradicionalment, a rius, llacs i estanys. Es necessitava molta aigua per netejar una roba tan bruta! A casa, era difícil tenir-hi accés, si no impossible. Per tant, es portaven els coves de roba al riu per netejar-la. Més d’una vegada, trobar un bon lloc (assolellat i amb prou espai per estendre la roba) per fregar era motiu de disputa entre bugaderes. Si la dona en qüestió viva lluny del riu, a més, hi havia d’afegir un trajecte, sovint considerable.

 

“Abans del segle XXI, aquesta tasca la feien les dones, les figures que sempre menaven la casa”

 

Quina feinada!

La tasca era molt dura; sobretot, a l’hivern. L’aigua glaçada provocava penellons sovint, i la bugadera acabava mig molla després de passar-se el dia entre esquitxos d’aigua. Al final de tota una jornada ajupida, costava recuperar la postura i caminar de tornada.

La roba s’havia de fregar fort, a consciència, perquè perdés la brutícia. I, és clar, la major part de les vegades, no es disposava d’aigua calenta; per tant, el rentat era en fred, fet que el feia més difícil.

La taula de rentar, la pala o una petita banqueta eren algunes de les eines habituals de les bugaderes. Se les podia veure fregant roba amb roba, estovant-la a cop de pala, sucant-la al riu. Un ofici dur i, o bé mal remunerat, o inclòs dins els molts menesters de la llar.

Amb el temps, en algunes localitats es crearen safareigs perquè les bugaderes i les dones de la vila hi fessin la bugada. Com sempre, les primeres de gaudir-ne foren les ciutats i, mica en mica, anaren apareixent als pobles. Moltes localitats encara conserven, ara, safareigs públics com a record i patrimoni de quan eren uns formiguers de moviment. D’aquí en ve l’expressió clàssica “fer safareig”; en ser lloc de pas de moltes persones, acabaven sent font de tafaneria, malparlar o rumors.

 

“La taula de rentar, la pala o una petita banqueta eren algunes de les eines habituals de les bugaderes”

 

Les màquines rentadores

El segle XX, font de progrés, va permetre la creació de les màquines rentadores (escurçades com a “rentadores” i prou). Gràcies al fet que, mica en mica, gairebé tothom se n’ha pogut permetre una, a casa, ha desaparegut l’ofici de les bugaderes. Amb diverses peculiaritats: d’una banda, tant homes com dones fan, ara, la bugada a casa; i, de l’altra, hi ha empreses expertes en rentar roba, com les bugaderies, o fins i tot petits espais on un mateix es pot rentar la roba en rentadores d’ús “públic”.

Fet i garbellat, rentar-se la roba és quelcom que mai desapareixerà. Al capdavall, la roba bruta s’ha de rentar a casa. Però, vigileu si hi ha roba estesa!

 

Article publicat al número 49 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top