0 items
El meu compte

Teixir un transport amb les mans

 

Malgrat l’aparició de plàstics i fibres sintètiques i del treball industrial, el tradicional cistell de vímet, així com l’ofici de cisteller, no tan sols ha sabut perdurar en el temps, sinó que s'han tornat a obrir gràcies al seu ecologisme.

 

L'ofici de cisteller és un dels més antics que existeix, ja que l'ésser humà sempre ha tingut la necessitat de transportar d’un lloc a un altre tot el que ha arreplegat. Sembla que devia aparèixer conjuntament amb l’ús de la fusta, molt abans que la terrissa o els teixits. Les restes més antigues que s'han trobat fins a dia d’avui són de l'Alt Egipte i tenen prop de 12.000 anys. Cal tenir en compte, però, que recuperar aquests vestigis és una tasca arqueològica altament dificultosa, perquè els cistells es fan a partir de fibres d'origen vegetal, que es degraden amb bastant rapidesa.

 

"Les restes més antigues que s'han trobat fins a dia d’avui són de l'Alt Egipte i tenen prop de 12.000 anys."

 

Els cistells de vímet, els més clàssics
 

Tot i que el vímet ha estat sempre el material més apreciat pels cistellers (que a les comarques del pla de Lleida rebien i reben el nom de sargaires), aquests artesans s’han adaptat a treballar amb altres matèries similars, com ara la canya, la palma, la palla, l’avellaner, el castanyer o el bedoll. Les tècniques bàsiques que han utilitzat, com les del terrissaire, provenen del neolític i són bastant senzilles. El teixit pla, l’espiral, els cordats, els trenats o el que anomenen la corda cosida es continuen usant al marge de modes i tendències en les formes. Ara bé, d’entre totes elles, la del teixit pla és una de les més antigues, perquè era utilitzada a Europa ja durant el neolític per abastir les parets teixides de brancatge de les cabanes, que després es revestien de fang.

 

Un objecte que no ha mort
 

La majoria dels objectes tradicionals es continuen produint encara, i no només això, sinó que, gràcies a la conscienciació del respecte pel medi ambient, estan en més auge que en altres temps. Els cistells ovalats per transportar o exposar fruita, per exemple, o els que serveixen també per anar a caçar bolets (que tenen més alçada i una boca més ampla) són presents a mercats i cases rurals i de ciutat. Són també encara útils els coneguts com coves de pallar, que, ens ser grossos, alts i amb dues nanses, s’utilitzen a pagès per dur la palla al bestiar. I no cal que parlem de les paneres i similars, que resten a taula cada dia o són emparades a tall decoratiu per encabir-hi des de flors fins a sabons i sals de bany.
 

No passa el mateix, en canvi, amb altres objectes com l’escalfallits, que era una cistella que, tal com el seu nom indica, servia per escalfar el llit posant-hi a dins una cassola de terrissa plena de caliu; o la pollera, que era una cistella amb dues nanses, coberta de filat de galliner i amb una tapa mòbil a cada banda per transportar pollets o aneguets còmodament.

 

"La majoria dels objectes tradicionals es continuen produint encara, i no només això, sinó que, gràcies a la conscienciació del respecte pel medi ambient, estan en més auge que en altres temps."

 

En qualsevol cas, els anys han anat passant i els coneixements sobre cistelleria s'han anat transmetent de generació en generació. Avui, l'ofici de cisteller encara és viu, perquè ha tingut la capacitat d'adaptar-se a les necessitats actuals, ha sabut realitzar la simbiosi entre la tècnica tradicional i la innovació del disseny. Així, diferents que abans però iguals que els que tenien els nostres avis, els coves, els cistells i les paneres són objectes decoratius o funcionals que provenen d'unes mans traçudes que han estat capaces de transformar uns simples branquillons de vímet en un bell estri necessitat, el qual arrossega ell amb un munt de saviesa popular.

 

 

 Article publicat al número 17 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top