0 items
El meu compte

L’alta muntanya a vista d’ocell: des del Telefèric de la Vall Fosca

A bord d’un dels funiculars més potents d’Europa, accedirem al Parc Nacional d’Aigüestortes i a l’Estany de Sant Maurici. Tot un espectacle!

 

Ja és primavera; els dies s’allarguen i el sol ens empeny a sortir de casa. A les muntanyes, la neu comença a desaparèixer, la vegetació llueix amb intensitat, l’aigua dels rius brolla amb força i els pantans són plens a vessar. És un bon moment per descobrir-vos un paradís: la Vall Fosca. Però no ho farem de qualsevol manera; us proposem accedir a 2.200 metres d’altitud amb un telefèric que uneix Sallent i l’Estany Gento en uns 15 minuts i salvant un desnivell de 400 metres.

La Vall Fosca és la porta a l’únic Parc Nacional de Catalunya. Està situada als Pirineus, al nord de la comarca del Pallars Jussà. Comença a 800 metres i arriba gairebé fins als 3.000. El poble més alt de la zona és Capdella, que es troba a 1.420 metres d’altitud. Amb ell es tanca el conjunt dels dinou nuclis que conformen la Vall Fosca.

 

De transport de materials a passatgers

L’any 1981, es va instal·lar el telefèric per transportar el material necessari per a la construcció de la central reversible de Sallent. La seva robustesa era tal que tenia capacitat per transportar fins a 25.000 quilos, i va arribar a portar un camió carregat de formigó.

Un cop van finalitzar les obres de la central, cap a l’any 1991, es va decidir que el telefèric fos utilitzat com a transport turístic. Així doncs, 30 anys després, quan arriba el bon temps, aquest funicular, que té capacitat per a 58 persones, es desplaça amunt i avall perquè milers de visitants descobreixin el paradís natural de la Vall Fosca.

La construcció del telefèric també va servir per substituir l’antic sistema d’accés al llac, que consistia en dos funiculars i un ferrocarril de via estreta –o carrilet–, i s’utilitzaven per transportar els materials per a les preses que es van construir al llarg del segle XX. El carrilet era un petit ferrocarril de cinc quilòmetres que circulava per una via de 60 centímetres d’amplada. Actualment, encara es poden veure raïls i parts del seu traçat en algunes zones.

 

“El Telefèric de la Vall Fosca, a 2.200 metres d’altitud, uneix Sallent i l’Estany Gento en uns 15 minuts i salvant un desnivell de 400 metres”

 

Comencem el recorregut!

Els paratges de la Vall Fosca es poden explorar a través de les nombroses rutes de senderisme que hi ha marcades des de diferents municipis d’aquesta zona, com ara Capdella, Aiguabella o La Torre de Capdella. Però nosaltres us proposem viure l’aventura d’ascendir amb el telefèric i, un cop a dalt, respirar aire fresc, caminar i no parar de fer fotografies.

Per agafar el telefèric, heu d’arribar al capdamunt de la Vall Fosca, a Sallent. El trajecte en cotxe fins allà us resultarà d’allò més agradable: arbres i boscos frondosos, muntanyes verges i imponents i, sobretot, molta pau i tranquil·litat. Encara que faci bon temps, us recomanem dur alguna jaqueta, perquè, durant les primeres hores del matí, l’ambient és fresc. Tampoc us oblideu de posar-vos un calçat adient per caminar; penseu que esteu a l’alta muntanya!

En arribar a Sallent, veureu que, davant dels vostres ulls, s’obre una superfície d’aigua immensa i calmada; és el pantà de Sallent. Si us agrada, això només és una petita mostra del gran protagonisme que té l’aigua en aquesta zona. Més endavant, trobareu un bar on podeu comprar els tiquets per utilitzar el telefèric i esmorzar una mica abans de pujar. I, si no us ve de gust, no patiu, perquè, a l’Estany Gento, també hi ha servei de bar.

El telefèric consta d’una sola vagoneta amb finestres arreu i alguns seients per gaudir de les vistes. El trajecte és curt; en un quart d’hora sereu a dalt, però paga la pena, almenys una vegada, experimentar l’ascensió enmig de l’alta muntanya. Mentre el funicular circula cap amunt, veure com la gran superfície del pantà de Sallent s’allunya i les serralades us envolten; les tindreu tan a prop que podreu apreciar-les amb detall.

 

“L’any 1981, es va instal·lar el telefèric per transportar el material necessari per a la construcció de la central reversible de Sallent. Un cop van finalitzar les obres, cap a l’any 1991, es va decidir que fos utilitzat com a transport turístic”

 

L’Estany Gento

Un cop a dalt, preneu-vos uns minuts per ser conscients d’on sou i contemplar el paisatge, que és tan bonic que us farà emmudir. En aquesta altitud, es concentren un total de 32 llacs, que podreu visitar mitjançant diferents rutes, però us recomanem començar pel que teniu més a prop: l’Estany Gento. És d’origen glacial i es troba a 2.140 metres sobre el nivell del mar. Com a dada curiosa, cal destacar que és el lloc on s’ha registrat la temperatura més baixa de tot l’Estat espanyol: el 2 de febrer de l’any 1956, es van assolir 32 graus sota zero.

És, veritablement, un paisatge idíl·lic. Els massissos envolten tot l’estany formant una mena d’amfiteatre. Si el dia és assolellat, fixeu-vos com els raigs es reflecteixen sobre l’aigua. Però, a més d’oferir unes panoràmiques espectaculars, l’Estany Gento té una funció hidrològica rellevant per a la zona: és el receptor de tots els recursos hídrics de la majoria de llacs del voltant. Per això, mentre l’admireu, escoltareu el so d’una cabalosa cascada natural que descendeix des de les muntanyes. Des del Gento també surt aigua a través d’un canal cobert d’uns cinc quilòmetres que arriba a la central de Capdella salvant un desnivell de 836 metres.

 

L’Estany Tort

Si el Gento us ha enamorat, no podeu acomiadar-vos d’aquesta zona sense visitar altres llacs, com ara l’Estany Tort, que és un dels més grans de la zona. Hi arribareu deixant a la vostra esquena l’Estany Gento i el telefèric; no és massa lluny, necessitareu una mica més de mitja hora de trajecte. El recorregut està ben indicat, i, tot i que hi ha pendents, no costa massa arribar-hi. El Tort també és d’origen glacial i es troba a 2.293 metres d'altitud.

Les vistes des d’allà són impressionants. La seva conca està formada per un seguit de muntanyes i serralades, com ara les Roques Fredes i els Feixans del Prat, que s’emmirallen sobre l’aigua formant una imatge digna d’una postal.

L’Estany Tort rep recursos hídrics dels llacs més propers, com el Vidal o el Nariolo, entre d’altres. També aboca les seves aigües al Barranc de Lera, que es transforma en el Torrent de Sallent i, finalment, desemboquen al pantà que heu contemplat abans de pujar al telefèric.

 

“L’Estany Gento és d’origen glacial i es troba a 2.140 metres sobre el nivell del mar, mentre que l’Estany Tort, també d’origen glacial, és a 2.293 metres d'altitud”

 

Article publicat al número 49 de D'estil.

 

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top