Després d’aquest any, s’han vist impulsades noves tendències laborals en teletreball. Us les presentem!
L’any 2020 ha vingut per canviar molts aspectes de les nostres vides, a nivell concret; i a crear un milió de noves tendències, a nivell general. Hem canviat la nostra manera d’anar a comprar o prendre alguna cosa en una cafeteria o restaurant; la nostra manera de relacionar-nos amb la família, amics i coneguts; la nostra manera de sortir al carrer o, simplement, desplaçar-nos.
I, és clar, a nivell laboral, també s’han patit molts i molts canvis. Si bé les reunions i el teletreball han augmentat en gran mesura a causa de confinaments i restriccions als desplaçaments, noves tendències que es trobaven a les beceroles han vist com la seva importància ha crescut mica en mica a causa d’aquest any tan estrany que hem viscut. Estem parlant, fonamentalment, de dues: el workation i el coliving.
“Noves tendències que es trobaven a les beceroles han vist com la seva importància ha crescut mica en mica a causa d’aquest any tan estrany que hem viscut”
Workation: sumar vacances i feina
No, no es tracta de treballar més del que toca! De la suma de work i vacation neix el concepte workation, que uneix el millor de totes dues parts. Aquesta tendència permet teletreballar, és clar, des d’indrets de relax i desconnexió, lluny del propi habitatge. L’únic que es necessita, òbviament, és una bona connexió a internet.
Des de pobles petits a illes, passant per destins turístics o hotels que ofereixen estades per a aquesta fi, ja són molts qui s’estan sumant a aquesta tendència. Fins i tot, hi ha qui ofereix homeschooling; és a dir, cuidar la mainada mentre es teletreballa durant aquesta estada de lleure!
Coliving: l’evolució del coworking
Aquesta tendència va néixer amb l’arribada de joves emprenedors a Silicon Valley que necessitaven compartir pis mentre els seus negocis encara no alçaven el vol. Enguany, però, ha pres embranzida amb el teletreball com a bandera. Es tracta que professionals de disciplines diverses –no necessàriament han de coincidir– convisquin i treballin en el mateix espai. És a dir, teletreballar alhora que s’aconsegueix certa xarxa de contactes i lleure compartit. És similar al workation, amb la diferència que no s’ha d’estar sol treballant, necessàriament. I és diferent al coworking perquè explora un vessant menys centrat només en espais de convivència laboral.
Efectes positius de teletreballar fora de casa
El món laboral, en general, comença a tendir al teletreball, i més després d’aquest any. Però el món del teletreball, mica en mica, també s’està començant a desplaçar cap al teletreball fora de casa. De fet, té certs avantatges. D’una banda, és una excel·lent manera de potenciar el turisme laboral: en pobles de pocs habitants i bona connexió a internet, permet un treball menys estacional (enfocat a la temporada turística habitual); a part que, de cara a qui teletreballa, trobar-se en un indret que li serveix per tenir temps de qualitat o oci ajuda més a motivar-lo i que rendeixi més en la seva faceta laboral. D’altra banda, aquest fet pot revitalitzar els pobles buits: teletreballar des d’una segona residència, per exemple, pot ser l’avantsala a residir permanentment al poble. Sense oblidar que viure en àrees rurals és molt més saludable i sostenible que fer-ho en grans ciutats!
“El món laboral, en general, comença a tendir al teletreball, i més després d’aquest any. Però el món del teletreball, mica en mica, també s’està començant a desplaçar cap al teletreball fora de casa”
Article publicat al número 55 de D'estil.