0 items
El meu compte

Temps de garoines

 

La seva època només s’allarga un parell de mesos, però han adquirit tanta popularitat que la seva extracció està sotmesa a una forta regulació administrativa. Mentre n’hi hagi, degustem-les!

La primera vegada que una persona menja una garoina de mar, no només se li fa la boca aigua, sinó que se li omple de totes les olors i els sabors marins possibles. A l’Empordà, especialment a la zona costanera del Baix Empordà, i més encara a l’entorn de Palafrugell, quan arriba el fred i les minves de gener, comença la temporada de les garoines (garotaes, oriços, urins, garotes de roca, bogamarins, eriçons de mar...), que acaba a finals de març.

Les garoines viuen a prop de les roques costaneres, però també en zones profundes. Encara que són un aliment molt antic, no fa gaires anys que s’han popularitzat i han passat de ser una vianda pròpia de pescadors i de gent costanera a ser exportades i comercialitzades, cosa que comporta que s’hagi convertit en un recurs escàs sotmès a una normativa que en regula l’extracció, amb una mida mínima, un període de veda de recol·lecció i una comercialització reservada a mariscadors professionals amb una autorització especial (val a dir que una garoina tarda una mitjana de quatre anys a créixer).

 

"A l’Empordà, especialment a la zona costanera del Baix Empordà, i més encara a l’entorn de Palafrugell, quan arriba el fred i les minves de gener, comença la temporada de les garoines, que acaba a finals de març."

 

Tot un ritual

Actualment, encara és tradicional per a la gent de mar realitzar el següent ritual:

En època de garoines, al matí, la família o una colla d’amics s’apleguen en una cala endinsada entre les roques. Mentre uns, amb prou coratge per suportar la temperatura de l’aigua, agafen les garoines, els altres preparen els complements que serviran per a un bon esmorzar o un petit dinar: botifarra de sang (o negra), pa del dia, ametlles torrades i un bon vi negre. Quan arriben les garoines, i mentre els valents s’eixuguen i entren en calor, es comencen a tallar amb estris especials, estisores, o bé, amb petits ganivets de fulla ampla i punxa.

Un cop obertes –les bones són les femelles, amb punxes més curtes i l’ull vermell–, es renten amb aigua de mar, de manera que queden les gònades netes i es veuen vermelles, lluents i sucoses. Aleshores, només resta agafar una cullereta, el pa i començar a degustar-les.

 

"No fa gaires anys que s’han popularitzat i han passat de ser una vianda pròpia de pescadors i de gent costanera a ser exportades i comercialitzades."

 

Amb jornades gastronòmiques i tot

Avui en dia, aquest procés està sotmès a una forta regulació administrativa que ens garanteix una extracció sostenible, aplicant mides mínimes i determinats períodes de veda. La població de garoines ha disminuït entre un 25 i un 30% en 13 anys, segons ens va alertar un estudi encarregat per la Generalitat a l’empresa Ecoprogés i la Universitat de Barcelona. Ara bé, tot i la reducció de garoines a la Costa Brava, la Generalitat autoritza les campanyes gastronòmiques d’aquests anys.

Així doncs, de gener a març, els restaurants de Calella i Palafrugell celebren les seves jornades gastronòmiques, que tenen com a protagonistes els plats preparats amb garoines. Ara bé, si voleu gaudir-les a alta mar també ho podeu fer tots els diumenges des del 18 de gener fins al 15 de març. Les garoines es poden degustar a bord d’un espectacular veler de vela llatina ancorat al port de Palamós. Gràcies a aquesta iniciativa, els amants del mar i del bon menjar poden gaudir d’una jornada gastronòmica i de navegació d’unes dues hores i mitja inoblidables.

 

Article publicat al número 3 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top