Teniu un anhel?
Una nova anyada d’Anhel d’Empordà, del celler Pere Guardiola, reivindica que la qualitat de les varietats autòctones no té fronteres.
Pere Guardiola ho ha tornat a fer. La nova anyada de vins Anhel d’Empordà, de 2018, ja ha sortit de la bóta a punt per cruspir-se el món. L’anterior Anhel havia deixat el llistó molt alt, amb reconeixements com un Bacchus de Plata, però la vinya del celler ha donat el millor de l’Empordà en aquesta nova sèrie d’Anhel: el blanc (100% garnatxa blanca) i el rosat (100% garnatxa negra).
Aquesta anyada és de les bones, i aromàticament donarà molt de joc. No hi ha dubte que s’ha elaborat amb garnatxes de l’Empordà. Sense pretensions: aquest serà un vi explosiu!
El desig de la tradició
Mantenir la tradició vitivinícola és el segell distintiu i de qualitat del celler Pere Guardiola, amb gairebé 150 anys d’història. La família Pairó fa cinc generacions que és al capdavant d’aquest celler de Campmany, al cor de l’Alt Empordà. Terra amb molta trajectòria en el conreu de vinyes i elaboració de vins, la força de la tradició es pot tastar en cadascuna de les seves elaboracions.
Des dels anys 80, a Pere Guardiola només produeixen vi de qualitat basant-se en les varietats conreades a les seves vinyes. Una producció més limitada i, és clar, més exclusiva. Els Anhel d’Empordà són la viva imatge de la filosofia del celler. Van néixer amb la voluntat, amb el desig, amb l’anhel de destacar la tradició vinícola empordanesa en tots els sentits: emprant només varietats de vinya autòctones, amb una verema feta a mà i amb una curosa elaboració... Alhora, Pere Guardiola recupera conreus de vinyes de varietats autòctones, com la carinyena, i aposta, com és habitual, per lligar tradició i progrés. Aquell anhel es copsa tant en els vins com en el celler!
“La collita és manual, en caixes de menys de 15 kg, que no maltracten ni aixafen el gra”
Una elaboració amb regust històric
Si algun tret caracteritza la producció d’aquesta garnatxa és la cura i la paciència, i és que el celler Pere Guardiola espera el moment oportú, sense presses, per oferir-la al consumidor.
L’elaboració d’aquesta garnatxa consisteix a interrompre la seva fermentació afegint-hi alcohol vínic, que atura l’esmentat procés i conserva part del sucre natural que conté. Aquest procés, per cert, és especial pel llegat de la família Guardiola, perquè les bótes des d’on s’extreu la garnatxa dolça es troben als antics dipòsits de ciment que va construir Pere Guardiola, el besavi de la família, l’any 1942. A dia d’avui, conserven cinc grans bocois tradicionals de castanyer on comença la criança oxidativa, d’envelliment, que s’integra al sistema tradicional de velles soleres familiars.
El delit de l’elaboració
Al procés d’elaboració dels Anhel no s’hi podria posar més amor. De principi a fi, la delicadesa és la norma. La collita és manual, en caixes de menys de 15 kg, que no maltracten ni aixafen el gra. Es refreda en neveres per al posterior premsat, se’n fa una maceració pel·licular de 24 hores... Així s’extreuen al màxim les aromes i s’aconsegueixen els colors lleugers, pàl·lids, dels Anhel d’Empordà.
Amb un “vestit” diferent
Aquesta anyada d’Anhel d’Empordà vol trepitjar fort i ferm, i es nota en la seva presentació. A part de la voluntat de recuperar el sabor de la tradició des de la base, des de Pere Guardiola s’ha volgut apostar per una imatge diferent, de més categoria. Canviant l’ampolla a una de tipus borgonya, de base més ampla i coll menys abrupte, que recorda les ampolles de cava, transmet la sensació d’exclusivitat, de classe, d’elegància. Es pot dir que, ara, la categoria de l’ampolla s’adiu amb la categoria del vi que conté.
“Canviant l’ampolla a una de tipus borgonya, de base més ampla i coll menys abrupte, que recorda les ampolles de cava, transmet la sensació d’exclusivitat, de classe, d’elegància”
El gust d’una passió
Els Anhel d’Empordà que enguany presenta Pere Guardiola són el blanc i el rosat. De gustos tan propers i tan allunyats alhora, no poden faltar en una taula que valora l’exquisidesa.
Blanc. 100% garnatxa. De color groc pàl·lid amb lleugers reflexes daurats, cal destacar la seva aroma afruitada, amb notes florals i un toc exòtic. En boca, és suau, equilibrat i, sobretot, seductor. És, però, persistent i ben constituït. Trigareu a oblidar-lo! Sempre pot acompanyar peixos blancs al forn, a la sal, en carpaccio...
Rosat. 100% garnatxa negra. D’un rosa brillant, la seva elegància es nota en tot el seu ésser. D’aroma floral i neta, amb tocs de fruits vermells, a la boca és fresc, jove i d’acidesa equilibrada. El seu darrer gust és llarg, amb tocs de fruites i flors blanques. També és difícil d’oblidar! Marida a la perfecció, per exemple, amb plats amb peix i/o marisc. És ideal per a àpats refinats o aperitius amb còctels de gambes.
Article publicat al número 49 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-vins.png" >