0 items
El meu compte

Tocant de peus a terra

Els nostres peus són capaços de percebre més del que ens pensem. Camina descalç és un circuit en ple bosc pensat especialment per despertar les nostres extremitats inferiors i, de passada, connectar-nos amb la Mare Terra.

“La terra no pertany a l’home, és l’home qui pertany a la terra”. Sota aquesta premissa i amb la voluntat d’acostar-nos a la natura i a la nostra essència, Karin van Veen i Manu Grymonpré han ideat el sender dels sentits Camina descalç, una ruta a peu basada en la senzillesa i la sensació de llibertat més primària.
 

Redescobrir els nostres peus i la terra que trepitgen

Al terme municipal de Sant Hilari Sacalm, al Parc de la Selva de l’Aventura, se’ns obre aquesta ruta circular d’un quilòmetre i mig de trajecte que, lluny de ser un camí de senderisme convencional, demana a crits resseguir-lo amb els peus nus. Terra, gespa, fulles, còdols, pedres, fusta, palla, suro, agulles de pi, argila o aigua són alguns dels elements amb els quals tindran contacte les nostres extremitats inferiors (tan acostumades que estan a les sabates!) si encetem aquest camí tan particular pensat per connectar-nos directament amb la Terra. Més de 40 textures ens faran sentir fred, suavitat, aspresa, humitat... Justament el redescobriment de la capacitat que tenen els nostres peus de captar diferents textures és un dels plaers que ens proporcionen aquestes dues hores de caminada, però no l’únic.

Recuperar el contacte amb la natura i rememorar sensacions oblidades n’és algun altre. I és que, mentre hom camina per diferents materials d’origen natural, s’adona del deslligament que pateix la societat vers la natura, s’adona de la brutal desconeixença que aquesta té dels elements que la configuren, uns elements que formen part de la Terra (que són la Terra!), però que el ritme de vida actual i les comoditats de la llar ens n’han allunyat.
 

Caminar jugant

Si reculem no gaire enllà, demanar a qualsevol que endevinés a quin animal pertanyia una petjada determinada era un joc habitual que de ben segur obtenia resposta, fins i tot dels més petits. Res a veure amb el que ocorre en l’actualitat. Els creadors de Camina descalç, coneixedors d’aquesta mancança i del fet que el joc és un dels mecanismes d’aprenentatge per excel·lència, han complementat el circuit amb jocs d’equilibri, jocs d’habilitat, tallers d’aprenentatge, jocs de conscienciació pel medi ambient i, fins i tot, un laberint o una zona de relaxament. El joc d’endevinar petjades també hi és, és clar. Així, l’experiència és més plena i enriquidora encara.
 

Amb els sentits a punt

Fer un nus amb els peus o introduir un pal dins d’un forat (també amb els peus) són algunes de les activitats que cal superar al circuit, però, com que, a Camina descalç, els sentits són la clau de tot, es posa a prova especialment el sentit del tacte i, en una ocasió fins i tot, sense comptar amb la vista. El caminant ha d’introduir la mà dins el forat del tronc d’un arbre per endevinar què s’amaga al seu interior, per exemple. Però no patiu, perquè uns plafons explicatius us ho descobriran en cas d’incertesa.

La resta de sentits no queden en l’oblit, perquè propostes de diferents tipus us faran aguditzar també l’olfacte, a través del qual haureu d’intentar descobrir a què correspon l’olor que sentiu en un moment determinat.

Durant les dues hores de recorregut, les orelles han d’estar sempre alerta, perquè, amb l’ajuda del monitor que us guiï, identificareu els cants dels ocells i, si teniu sort, el crit d’algun altre animaló que habita per la zona.

La vista, evidentment, també juga un paper essencial al llarg de tota la ruta. Només d’arribar al mirador, de seguida us captivareu per la bellesa del paisatge. El Turó dels Ginebrons, el de l’Home o la Cortina són algunes de les meravelles naturals que podreu observar des d’aquesta posició estratègica.
 

Caminar i més

Camina descalç és una ruta pels sentits, sí, però l’experiència també es pot complementar amb altres activitats que s’ofereixen a Selva Aventura: circuits que inclouen tirolines de fins a 140 metres de longitud, ponts penjants, camins aeris, escales de cordes, lianes... I els més aventurers també poden fer ponting; bungee jumping, una caiguda lliure de 25 metres des d’un arbre, o tree running, que consisteix a baixar d’un arbre cara avall.

 

Article publicat al número 26 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-experiencies.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top