0 items
El meu compte

Tota la gastronomia catalana en un llibre

 

La cuina popular s‘ha transmès sobretot per via oral, gairebé sempre de mares a filles. Ja a la baixa edat mitjana es va sentir la necessitat de fixar-la, però, comprovada la fragilitat d‘aquest patrimoni i davant l’evidència que la cuina és viva, l’Institut Català de la Cuina ha editat el receptari més complet que s’ha fet mai sobre gastronomia catalana i aposta, a més, per la reivindicació de la nostra cuina com un valor cultural.


L’Institut Català de la Cuina (ICC) ha fet una contribució de primera línia a la gastronomia catalana. Gràcies a l’edició del Corpus del patrimoni culinari català, podem conèixer a fons, cuinar i conservar, a través d’un sol llibre, més de mil receptes tradicionals de casa nostra. Concretament, s’han recopilat 1136 entrades numerades i ordenades tant alfabèticament com per tipus de plat, el conjunt de les quals constitueix el receptari més complet, exhaustiu i entenedor que mai s‘ha fet sobre gastronomia catalana.

Aquesta nova obra presenta als amants de la bona cuina (tant als aficionats com als professionals) receptes tan nostres com l‘escudella barrejada, el pollastre amb escamarlans, l‘arròs a la cubana o les mandonguilles amb sípia i pèsols, unes receptes que esdevenen un reflex de la nostra cultura i de la pròpia identitat, una obra cabdal per entendre i apreciar el nostre patrimoni gastronòmic. Tant és així que l’Institut Català de la Cuina té l’objectiu d’aconseguir que la cuina tradicional catalana sigui declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO.

 

"El Corpus del patrimoni culinari català és fruit de més de vuit anys d’investigació i de la participació d’experts de prestigi internacional, cuiners de més de 400 restaurants i particulars de tot Catalunya."

 

Aquest recull, publicat per l'editorial La Magrana, és fruit de més de vuit anys d’investigació i de la participació d’experts de prestigi internacional, cuiners de més de 400 restaurants i particulars de tot Catalunya. A més d’un diccionari de la nostra cuina, en què les definicions són les receptes, el Corpus del patrimoni culinari català és una pràctica eina de consulta que pretén ser àgil, entenedora i completa; un inventari de la cuina tradicional catalana que serveixi per identificar-la, conèixer-la amb detall, reproduir-la, estudiar-ne les característiques i regularitats, ensenyar-la i, fins i tot, fer-la evolucionar, i un catàleg dels nostres clàssics dels fogons que permet desenvolupar estratègies de promoció de plats, dels productes que inclouen, dels restaurants que els preparen i de la cultura i el país que els ha generat.

El Corpus del patrimoni culinari català ve cinc anys després de la publicació del Corpus de la cuina catalana, el primer inventari de receptes del patrimoni gastronòmic popular de Catalunya i primer intent també de sistematització de la culinària catalana. En aquest darrer volum s‘ha ampliat la metodologia de recerca a altres camps (com l‘anàlisi de més de 1200 cartes de restaurants de cuina tradicional de tot Catalunya, la recopilació a través d‘una xarxa permanent de col·laboradors), s‘ha posat un especial èmfasi en la cuina domèstica i s‘han tingut en compte les variacions dialectals en el noms dels productes i en les receptes.

Aquesta tasca, però, no està culminada. Tot i que ja disposem d‘un seriós repertori de receptes de les diverses contrades catalanes –del Delta als Pirineus, de l‘Empordà a Ponent–, perquè la cuina catalana pugui mantenir tota la seva riquesa, serà necessari continuar aprofundint en el coneixement de totes les pràctiques i els sabors que hi estan associats, i aquesta és una feina que no té fi.

 

Article publicat al número 18 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top