0 items
El meu compte

Trepitjar una mina d’aigua

Ens hem submergit sota terra per descobrir un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet, al Masnou. Formen part d’un laberint de galeries de 27 km i guarden un munt d’històries al seu interior. Les voleu visitar?

A partir del segle XVIII, amb el creixement urbanístic del Masnou (que antigament comprenien els termes municipals d’Alella i Teià), es començaren a excavar aquestes mines tan particulars per captar i recollir l’aigua que es filtrava pel subsòl i canalitzar-la fins als dipòsits i safareigs de les cases. Es tractava d’un sistema d’abastiment que va donar resposta, de manera efectiva, a la manca de cursos d’aigua continus al territori. El resultat fou una gran xarxa de 28 galeries que recorren 27 km pel subsòl del Masnou, un petit tram de la qual és avui visitable.
 

L’aigua corrent a casa, ben tardana

Els primers propietaris de les mines van ser famílies benestants de la vila. Si bé és cert que, amb el creixement del Masnou, la xarxa es va anar ampliant per abastir una part del nucli urbà, un bon nombre d’habitants continuaven tenint accés a l’aigua potable tan sols per mitjà de les fonts públiques. Tant és així que, encara en la dècada dels seixanta del segle XX, hi havia famílies al Masnou que no disposaven d’aigua corrent a casa.

La quantitat d’aigua assignada a cada copropietari depenia de la quantitat aportada en la compra de la mina. D’aquesta manera, els fundadors tenien preferència en l’ús de l’aigua, si aquesta escassejava, i la sobrant es repartia entre la resta. El cabdal es mesurava en octaus de plomes, tenint en compte que, normalment, una ploma equival a entre 2.000 i 2.160 litres d’aigua cada 24 hores.

 

“Existeix una gran xarxa de 28 galeries que recorren 27 km pel subsòl del Masnou, un petit tram de la qual és avui visitable.”

 

Encara en ús

Aquest sistema de mines va funcionar al Masnou fins a la dècada dels 70 del segle XX, moment en què se’n va fer càrrec el Servei Municipal d’Aigua. Actualment, encara hi ha cases que, tot i disposar de l’aigua del servei municipal, utilitzen l’abastiment de la mina per a qüestions domèstiques, com ara rentar o regar.

 

Encara en la dècada dels seixanta del segle XX, hi havia famílies al Masnou que no disposaven d’aigua corrent a casa.

 

Endinseu-vos-hi!

El tram de mines que es pot visitar avui en dia, que també va servir com a refugi antiaeri, abasta prop de 40 metres i forma part d’una galeria soterrània que es va adequar l’any 1999 (es van reforçar algunes de les parets laterals amb maó, es va donar més altura a les galeries i s’hi va construir una nova escala) per facilitar-hi l’accés i garantir-hi la seguretat. Aquestes accions es van poder portar a terme gràcies a la col·laboració de l’Associació d’Amics de la Mina Malet, la Comunitat de Propietaris de la Mina Cresta i el suport de l’Ajuntament del Masnou.

Si voleu endinsar-vos-hi com hem fet nosaltres, cada segon diumenge de mes, a les 11 del matí, el Museu Municipal de Nàutica del Masnou organitza visites guiades gratuïtes a la mina. Això sí: a causa de l’aforament limitat de l’equipament, es requereix inscripció prèvia al Museu.

Al llarg del recorregut per sota terra, proveïts de casc i tot, s’explica com funcionava aquest sistema de galeries des de la deu d’aigua fins a cada habitatge. La visita té una durada aproximada d’una hora.

 

“Actualment, encara hi ha cases que utilitzen l’abastiment de la mina per a qüestions domèstiques, com ara rentar o regar.”

 

Com funciona una mina d’aigua?

Una mina està formada per una deu o naixement subterrani (per absorció o captació), un conjunt de galeries amb conduccions per canalitzar l’aigua i una bassa per recollir-la. L’aigua es distribueix a les diferents cases mitjançant repartidors, soterrats o en torres (dels quals se’n conserven bons exemples al municipi), en funció de les plomes que tenen en propietat. Finalment, l’aigua arriba als dipòsits, on s’acumula com a reserva, i als safareigs, que reben l’aigua sobrant.
 

 

Article publicat al número 43 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top