0 items
El meu compte

Un brindis per… Torre de Capmany, garnatxa d’Empordà Velles Soleres

Una dolçor equilibrada i una aroma única, però, sobretot, molta tradició. Aquesta joia del celler Pere Guardiola ha estat premiada amb el segell Girona Excel·lent i s’ha endut el Vinari d’Or al millor vi dolç, ranci i de postres de Catalunya.

 L’Empordà és una reconeguda terra de vins, i, d’entre tots els que ens ha regalat, podríem dir que la garnatxa és el més autòcton. Es tracta d’un vi dolç que marida molt bé amb plats dolços, tot i que, antigament, es degustava tant de bon matí amb fruits secs com a la tarda amb galetes. De fet, a qualsevol masia catalana, era el vi de benvinguda. Ara, a poc a poc, aquest vi dolç tan llaminer es va obrint a noves possibilitats de maridatge.

 

Una llarga tradició

Al municipi de Capmany, a l’Alt Empordà, hi trobem el celler Pere Guardiola, dedicat a l’elaboració de vins de tradició familiar. La seva història, que es remunta al 1871, ha evolucionat fins a aconseguir una diferenciació i una personalitat pròpia estretament lligades a la terra que els ha vist créixer i convertir-se en el que són avui dia: pura essència empordanesa.

Aquesta estima per la terra i la tradició viticultora s’ha vist recompensada, aquest any, amb Torre de Capmany, la garnatxa d’Empordà Velles Soleres que ha rebut la distinció Girona Excel·lent, la qual reconeix els millors productes de les comarques gironines, i el Vinari d’Or en la categoria dels vins dolços. Ho ha fet en el sí del concurs de vins més important de Catalunya.

 

“Torre de Capmany, la garnatxa d’Empordà Velles Soleres, ha rebut la distinció Girona Excel·lent i el Vinari d’Or en la categoria dels vins dolços”

 

Una elaboració amb regust històric

Si algun tret caracteritza la producció d’aquesta garnatxa és la cura i la paciència, i és que el celler Pere Guardiola espera el moment oportú, sense presses, per oferir-la al consumidor.

L’elaboració d’aquesta garnatxa consisteix a interrompre la seva fermentació afegint-hi alcohol vínic, que atura l’esmentat procés i conserva part del sucre natural que conté. Aquest procés, per cert, és especial pel llegat de la família Guardiola, perquè les bótes des d’on s’extreu la garnatxa dolça es troben als antics dipòsits de ciment que va construir Pere Guardiola, el besavi de la família, l’any 1942. A dia d’avui, conserven cinc grans bocois tradicionals de castanyer on comença la criança oxidativa, d’envelliment, que s’integra al sistema tradicional de velles soleres familiars.

 

Un sabor purament empordanès

La garnatxa Torre de Capmany, d’Empordà Velles Soleres, és majoritàriament roja i blanca. La seva singular elaboració li atorga una aroma complexa amb matisos de confiteria, fruits secs, prunes i panses, i unes notes de torrefacció i caramel. El tacte, en boca, és sedós i agradable. Al paladar, el darrer gust que deixa és llarg, generós i persistent, amb una dolçor equilibrada. Tot un plaer per gaudir aquest Nadal!

 

“Aquesta garnatxa, majoritàriament roja i blanca, està dotada d’una aroma complexa amb matisos de confiteria, fruits secs, prunes i panses, i unes notes de torrefacció i caramel”

 

Article publicat al número 48 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-vins.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top