0 items
El meu compte

Un cafè i un croissant, si us plau

 

N’hi ha a totes les ciutats, i gairebé a tots els pobles. Les tavernes i els cafès són un punt de trobada des de temps immemorials.

 

L’ofici de cambrer és també un dels més antics i variats que existeix. Hi ha documentats menjadors públics i locals on reunir-se i fer gresca des d’un mil·lenni abans de Crist. Antigament, les tavernes incloïen el servei de menjar però, sobretot, el de beure. Els qui hi treballaven solien ser els mateixos propietaris i els seus parents més directes, com a tot bon negoci familiar.

 

"Les cafeteries han estat un punt de trobada d’intel·lectuals i pensadors des del segle XVIII."

 

Centres d’esbargiment i oci, les tavernes acostumaven a ser un punt de trobada dels habitants d’una mateixa zona o d’estrangers que estaven de pas i portaven –i s’emportaven– notícies amb ells. També, en ser racons on es discutia sobre la realitat del moment i on la gent podia beure una copa de més, a vegades s’ocasionaven problemes i baralles.
 

Va ser durant el segle XVII, i gràcies a la importació de cafè des d’Amèrica, quan es van començar a estendre per Europa un nou tipus de locals: les cafeteries. És al llarg del segle XVIII quan adquireixen encara més importància, acollint reunions i trobades informals de burgesos, intel·lectuals, pensadors, filòsofs, escriptors i poetes... És on es gestà la Revolució Francesa.

 

"El de cambrer és un ofici que perdurarà mentre les persones vulguin comunicar-se."

 

Tants cafès, tants cambrers
 

Més endavant, ja l’especialització de l’ofici l’ha fet dividir-se en diverses branques. Avui dia tenim els bars, equiparables amb les tavernes de tota la vida, on podem trobar menjar i beguda a preus populars. Han aparegut els restaurants, on principalment se serveix menjar i on es realitzen dinars o sopars. Hi ha bars especialitzats només en begudes, com per exemple la cervesa i la seva enorme varietat. Hi ha locals d’elevada categoria on els cambrers, a més de la seva feina, han de dominar l’art de la comunicació amb els clients. Hi ha barmans especialitzats en fer còctels de tota mena i de tots els sabors. N’hi ha que tenen una prodigiosa memòria per recordar totes les comandes dels clients. D’altres estan especialitzats en crear un grapat de variants de la beguda de moda, el gintònic. N’hi ha que tenen un especial art a l’hora de servir les begudes mesclades, joguinejant amb les ampolles com autèntics malabaristes; d’altres són mestres de l’equilibri amb la safata carregada.
 

Així doncs, un dels oficis més antics del món encara té vida per a molt de temps: la humanitat sempre necessitarà comunicar-se, algun punt de trobada per prendre alguna beguda plegats i parlar entre uns i altres. Encara que s’especialitzi amb més o amb menys profunditat, sempre es mantindrà la figura del cambrer, el taverner, la persona que serveix beguda, menjar i moments per a tothom.

 

 

 Article publicat al número 27 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top