0 items
El meu compte

Un museu de cristall...

...que val el seu pes en or!

Producte de l’afició de Joaquim Mollfulleda per la mineralogia, aquest espai museístic és un homenatge a ell i a la seva tasca, a més d’un indret de visita imprescindible per a tot aquell que senti interès pels minerals.

El col·leccionisme és una afició que, per a res, es pot menystenir. Aquelles persones que, a base de constància, força de voluntat i autèntica passió són capaces d’aplegar i fer molt són més que dignes d’elogi. Us explicarem una història que lluu com l’or, té les mans de plata, la voluntat de ferro... Seguiu-nos la veta!

 

Una afició convertida en passió

Joaquim Mollfulleda era un arenyenc de bé. Químic de professió, va donar ales a les seves grans passions: descobrir Catalunya incansablement com a excursionista, la fotografia i la mineralogia. Eren tres passions que podien coexistir sense cap mena de problema i, de fet, es complementaven entre elles. L’última d’elles, començada quan era jove (amb 8 anys!), es va convertir en la seva senyal d’identitat. Durant dècades, Mollfulleda es va dedicar a recollir mostres, col·leccionar minerals i estudiar-los amb delit. El seu estoc es va anar ampliant amb els contactes arreu d’Espanya i Europa, rebent donacions de minerals d’arreu. Gràcies a la seva incansable tasca, va arribar a ser un dels col·leccionistes de minerals més importants de Catalunya. No en va, 15 anys després del seu traspàs, encara és el president d’honor del Grup Mineralògic Català.

Joaquim Mollfulleda va fer donació de tot el seu fons mineralògic l’any 1988 a l’Ajuntament d’Arenys de Mar a condició que se’n pogués fer un museu. Així va néixer el Museu Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys! De fet, aquest espai esdevé una de les dues parts diferenciades del Museu d’Arenys de Mar, que també consta del Museu Marès de la Punta.

L’any 2006, Joaquim Mollfulleda va ser nomenat Fill Predilecte d’Arenys. L’endemà, traspassava amb la plenitud de qui ha realitzat la seva tasca.

 

“Joaquim Mollfulleda va fer donació de tot el seu fons mineralògic l’any 1988 a l’Ajuntament d’Arenys de Mar a condició que se’n pogués fer un museu”

 

Entrem-hi!

El Museu es troba al bell mig d’Arenys de Mar. Entre carrers costeruts, estrets i enllambordats, al cor del casc antic, hi ha dos edificis separats que acullen els dos museus de la localitat. Hom diria que una localització local, acollidora, de bell antuvi petita com aquesta, no podria allotjar museus de grans pretensions. I s’equivocaria! El Museu Mollfulleda és una caixa de sorpreses que, a cada pas, encurioseix i meravella el visitant.

 

Planta baixa: formes i colors

L’entrada del Museu és directa i concisa. Una foto de Mollfulleda presideix la saleta, amb una breu explicació de la seva passió per la mineralogia; així com un petit exemplar de bismut natiu, que era un dels seus preferits.

Més endins, diversos plafons acompanyen el visitant explicant aspectes descriptius importants sobre els minerals, la mineralogia en general i diverses curiositats. Per a què serveixen, alguns minerals en concret? Quins necessitaríem per fabricar un telèfon mòbil, per exemple? Sabíeu que la jarosita és el mineral gràcies al qual, com que conté aigua en la seva composició, es va poder provar l’existència d’aigua a Mart? És clar, un petit fragment és present al Museu. En aquesta segona sala hi predominen les explicacions per a tots els públics i, especialment, les adreçades a la mainada.

A més, diversos jocs també contribueixen a fer de la visita una experiència més enriquidora per als menuts de casa. Hi ha una petita escala de Mohs, que classifica els minerals de més tou a més dur amb exemples de cada esgraó (del talc al diamant). Un plafó que mostra, amb exemples evidents, les formes geomètriques diverses que poden prendre els minerals. Altres exemples de minerals que poden tocar-se –que això li encanta, a la mainada!– i un joc amb un imant per comprovar de primera mà les propietats d’aquest i com atreu les partícules de ferro.

 

“Diversos jocs també contribueixen a fer de la visita una experiència més enriquidora per als menuts de casa”

 

En aquestes, també hi ha una petita sala a les fosques, tapada per una cortina. El món que alberga és sorprenent: minerals que tenen llum pròpia! Per a aquest fi, s’han disposat en una vitrina en què, a través d’interruptors que pot accionar el visitant, se’ls projecta llum ultraviolada que els farà lluir de colors fluorescents: verds, liles, grocs... S’ha de reconèixer que és una visió màgica!

La darrera sala de la planta baixa és la més gran de totes i, potser, la més museística, parlant en termes clàssics. Tot un reguitzell de vitrines que acullen el gruix de la col·lecció de Mollfulleda, amb exemplars classificats segons els grans grups de minerals; amb fragments notables, en molts dels casos. N’hi ha que tenen la mida d’una cassola i tot! N’hi ha que són destacables per la seva puresa, n’hi ha que són exemples evidents de la seva categoria, n’hi ha que són combinacions amb altres minerals, n’hi ha que semblen coralls... Aquesta sala és per prendre-se-la amb calma i ganes d’aprendre!

Primer pis: Catalunya, mineral a mineral

El primer pis del Museu Mollfulleda de Mineralogia és la cirereta del pastís de la col·lecció. En els molts viatges i expedicions que féu Joaquim Mollfulleda per Catalunya, aconseguí una envejable quantitat de minerals del nostre país. Aquesta planta està dedicada a grups de minerals trobats a diferents racons de Catalunya, classificats segons la seva comarca o regió d’origen. El Vallès, l’Empordà, la Catalunya Central i el Pirineu Oriental, entre altres, hi tenen representació. Cada secció explica breument els minerals habituals i les característiques geomorfològiques de cada regió.

Per últim, en una raconada d’aquest pis, també s’hi poden observar diversos minerals relacionats amb els elements “clàssics”: terra, aigua, aire i foc, a més d’un basalt de Castellfollit de la Roca que es pot tocar, sofre que es pot ensumar... i fins i tot un petit fragment de meteorit caigut a Tailàndia!

 

“Hi ha una planta dedicada a grups de minerals trobats a diferents racons de Catalunya, classificats segons la seva comarca o regió d’origen”

 

En sortim...

Bocabadats! Aquest és un Museu complet, amb la mesura justa per no avorrir el visitant amb vitrines i més vitrines; ràpid de visitar si és menester, o per passar-hi hores, també; amb jocs i experiències per a la mainada (hi ha pedres “màgiques” que brillen a la foscor, per exemple!); i atractiu per a adults que volen aprofundir o iniciar-se en la mineralogia; o aprendre una mica més sobre Catalunya i la seva geologia... En definitiva: és un museu que val el seu pes en or!

 

Museu Mollfulleda de Minerologia

De l’Església, 43

08350 Arenys de Mar (Barcelona)

937 92 44 44

www.museu.arenysdemar.cat

 

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top