0 items
El meu compte

Un museu elevat al quadrat

Si de petits us agradaven les matemàtiques, heu d’anar al Museu de les Matemàtiques de Catalunya. I, si les odiàveu, també!

 

La majoria de museus tenen un recull, una exposició, una mostra a la vista dels seus visitants... D’entre tots els museus curiosos que hem pogut veure a través d’aquestes pàgines, cap ens ha cridat tant l’atenció i la curiositat del coneixement com aquest. I va de matemàtiques! Us la direm ràpidament: perquè és un museu molt i molt pràctic. Veure les matemàtiques i experimentar-les de manera amena; tot en un! Us presentem el Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA), emplaçat a Cornellà de Llobregat.

En un edifici senyorial del XIX

El Museu va néixer com una associació de professors de matemàtiques d’escoles i instituts que compartien coneixements, activitats educatives i les mil i una maneres elevades al quadrat sobre com fer les matemàtiques amenes per a la mainada. Un dels objectius era crear un espai per compartir les matemàtiques des de la seva pedagògica visió. D’això ja fa més de deu anys! Poc a poc, mitjançant els intercanvis i coneixements entre uns i altres, van començar a bastir exposicions sobre matemàtiques que van voltar per tot Catalunya. I segueixen fent-ho! Actualment, dues exposicions seves es poden anar veient de manera itinerant.

Des del 2014, el Museu de Matemàtiques té seu pròpia, cedit per l’ajuntament de Cornellà, al Palau Mercader. Es tracta d’un gran edifici senyorial del segle XIX ubicat enmig del Parc Mercader, que havia estat residència dels comtes de Bell-lloc. És espectacular! El Palau ja té el seu propi museu, però el de les matemàtiques hi té un espai destacat. I no és per a menys, amb la quantitat de moviment que genera! Ens expliquem.

 

“El Museu de Matemàtiques té seu pròpia al Palau Mercader, un gran edifici senyorial del segle XIX, ubicat enmig del Parc Mercader, que havia estat residència dels comtes de Bell-lloc”

 

Matemàtiques per a tothom

El Museu de les Matemàtiques planteja no només una exposició que es pugui visitar i llegir, sinó que tota ella és interactiva: són activitats de tota mena per explorar les matemàtiques a través del joc, la pedagogia i el treball pràctic. Només hi ha dos museus més al món tan pràctics com el MMACA! La majoria dels jocs són fets amb joguines de fusta, a més. Fer servir la informàtica en excés per a les matemàtiques tampoc coincideix amb la seva filosofia. I ens encanta!

El Museu rep grups i més grups de mainada de tot Catalunya per poder experimentar amb les matemàtiques i aprendre. D’aquí a uns quants anys, més d’un universitari podrà dir que al MMACA se li va despertar el cuc pel coneixement matemàtic o lògic. Cada dia acullen més de 500 nens i nenes d’arreu a qui els 11 educadors del seu equip fan partícips de la passió per les matemàtiques.

Els horaris que tenen s’adapten als del Palau Mercader, i, per bé que als matins i part de les tardes el museu està ocupat amb la mainada, els dimecres a la tarda, els diumenges i els festius són oberts al gran públic. Perquè les activitats matemàtiques no són només cosa de nens!

 

“Només hi ha dos museus més al món tan pràctics com el MMACA! La majoria dels jocs són fets amb joguines de fusta”

 

 

Múltiples activitats, activitats de múltiples

Repartides entre la planta baixa del Palau Mercader i la segona planta, hi ha diverses sales especialitzades del MMACA. Les de baix, se centren en els nens i nenes més petits, d’entre 6 i 9 anys; les de dalt, són per a mainada a partir de 10 anys.

Les sales de baix són fonamentalment geomètriques: hi ha activitats amb pentòminos, tangrams, es poden realitzar activitats de patrons, simetries, sumes, geometria... Una primera presa de contacte molt interessant! El pis superior està dividit en diverses sales. La de geometria, la de miralls i il·lusions òptiques, la d’estadística i la de combinatòria i càlcul. I hi tenen una infinitat d’activitats: cicloides per estudiar els cossos en moviment i l’acceleració; jocs de miralls calidoscòpics amb els quals es poden crear poliedres; il·lusions òptiques que juguen amb l’infinit mitjançant jocs de miralls; Torres d’Hanoi; ponts de Leonardo formats per bastons especials; la successió de Fibonacci, el nombre àuric... Un munt d’activitats diferents per enamorar grans i petits del món de les matemàtiques!

 

“Cada dia acullen més de 500 nens i nenes d’arreu a qui els 11 educadors del seu equip fan partícips de la passió per les matemàtiques”

 

I encara n’hi ha més! El MMACA també ofereix gimcanes per a cada cicle de Primària a l’exterior del recinte; com que estan al bell mig del Parc Mercader, és el lloc ideal per fer-ho. També es poden veure, a l’exterior de l’edifici, realitzant les cúpules de Leonardo, grans estructures de 4 a 5 metres de diàmetre formades només per bastons especials (semblants als dels ponts de Leonardo). Alhora, tenen una botigueta al pis superior en què es poden adquirir alguns dels jocs matemàtics com els que hi ha al museu. Per si se us desperta el cuc de les matemàtiques i el raonament lògic.

El Museu de les Matemàtiques de Catalunya és, de totes, totes, un museu diferent; dels que poden agafar un concepte que a priori no és del gust de tothom, com les matemàtiques, i tergiversar completament aquesta visió a través del joc, l’educació pràctica, exercicis pedagògics i el profund amor pels números que destil·len els seus impulsors. Hi tornarem!

 

Article publicat al número 53 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top