0 items
El meu compte

Un ramat d’oficis, un ofici de ramats

 

Els pastors tenen una de les professions més antigues de la Humanitat. La necessitat de llet, carn i llana fa d’aquesta tasca una de les bàsiques en qualsevol societat, que engloba, alhora, moltes altres disciplines relacionades amb la naturalesa i l’entorn. 

 

"Des dels seus inicis, l’ofici de pastor va ser indispensable per a la supervivència de les petites comunitats."

 

De tots els oficis que la Humanitat ha inventat, cap es pot arribar a considerar tan antic, i que encara perduri, com el de pastor. En esdevenir les persones sedentàries, l’agricultura i la ramaderia es convertiren en eines fonamentals per mantenir alimentats els poblats. Al voltant de quatre mil·lennis abans de Crist ja s’havia començat a establir l’ofici a la zona de pastures d’Àsia Menor.
 

La Humanitat havia descobert que les ovelles, especialment manses, es podien domesticar i conduir amb relativa facilitat, comparat amb tot el que podien aportar: llet, per a l’alimentació bàsica; carn, també per a l’alimentació; i llana, perfecta per abrigar-se bé a l’hivern. Així doncs, des dels seus inicis, l’ofici de pastor va ser indispensable per a la supervivència de les petites comunitats. A mesura que les poblacions creixien, els pastors cada cop ampliaren més i més els ramats per aconseguir abastir la demanda que s’havia format. Amb els segles, quedaria relegat a un ofici rural, més proper a la naturalesa, si bé el comerç d’ovelles i els seus productes derivats sempre ha arribat a les ciutats des d’aleshores.

 

"El coneixement del pastor no només es basava en les ovelles, sinó que s’ampliava fins a camps tan diversos com l’herbologia, la medicina, la meteorologia o, fins i tot, la geologia."

 

Pasturatge i herbologia, i medicina, i meteorologia...
 

Aviat els pasturatges es van estendre per tot el Vell Continent, i els pastors foren els primers coneixedors dels prats i les planes d’arreu, al mateix nivell que els guardaboscos ho eren dels boscos i les muntanyes. El coneixement del pastor no només es basava en les ovelles, sinó que s’ampliava fins a camps tan diversos com l’herbologia (el coneixement de plantes i d’arbres i la seva comestibilitat), la medicina (l’aplicació de les plantes en matèria medicinal), la meteorologia (el coneixement del clima de les regions, la interpretació de si el cel i el vent portaven pluja o un dia sec) o, fins i tot, la geologia (el coneixement de les zones i la fertilitat del sòl, per saber si el pasturatge seria fructífer o no). Tot un pou de coneixements que tenia un principal inconvenient: la soledat. Els pastors sovint es passaven els dies fora de casa i només hi tornaven per dormir, o ni tan sols això, perquè, a vegades, durant diverses nits dormien al ras. Aquest fet els ha fet ésser considerats popularment com a figures solitàries, tot i dur a terme un ofici bàsic per a la societat.
 

Tot i així, era tanta la importància de la ramaderia ovina que la religió cristiana –i totes les que se n’han derivat, com els catòlics o els protestants– utilitza encara la metàfora dels pastors com a guies espirituals de les persones, com a líders del ramat que necessita d’algú que cuidi d’ell. I també s’utilitza la metàfora del ramat d’ovelles manses en les consignes que s’oposen al sistema capitalista.
 

Però, què se n’ha fet, de l’ofici? Avui dia encara perdura i, si bé l’enorme varietat de productes dels mercats potser els ha fet perdre rellevància en la societat, les ovelles no descansen. Alienes al temps o a les festivitats dels homes, necessiten pasturar i caminar durant el dia per poder seguir aportant els productes que durant segles hem aconseguit d’elles. El que és segur que, mentre hi hagi ovelles, hi haurà qui se’n faci càrrec.

 

 

 Article publicat al número 26 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top