0 items
El meu compte

Un tsunami literari

 

Si us encanta endinsar-vos en una nova història de la mà d’un llibre, aquest Nadal, frisareu per practicar la tradició islandesa del Jolabokaflod. N’heu sentit a parlar?

 

Sabem que les tradicions nadalenques són d’allò més diverses arreu del món. Cada país, cada cultura, celebra aquests dies assenyalats a la seva manera. Ara bé, cap festa ens havia sorprès i, alhora, enamorat tant com la nit de Nadal islandesa. I és que, al país nòrdic, els veritables protagonistes de les festes són els llibres gràcies al Jolabokaflod (Jólabókaflóð, en islandès), que es pot traduir com a “inundació de llibres per Nadal”.

Això: per Nadal, llibres!

El Jolabokaflod consisteix a regalar-se llibres la vigília de Nadal i gaudir d’una nit de lectura en família acompanyada d’una tassa de xocolata calenta o de cervesa sense alcohol. Oi que és un costum preciós?

Aquesta celebració és tan important per als islandesos que, cap a finals d’octubre, amb l’arribada de l’hivern al país nòrdic, es produeix una febre lectora; és a dir, tot gira entorn de les novetats literàries, i els autors del país viuen una mena de “Sant Jordi”, amb presentacions i tertúlies literàries.

De fet, cada any, també a l’octubre, es publica un catàleg amb els nous títols publicats, el Bokatidindi (Bókatíðindi, en islandès), que s’envia a totes les llars i es pot consultar via online perquè tothom conegui l’oferta de llibres i pugui fer la seva tria. Enguany, són més 600 propostes les que formen part d’aquest butlletí de novetats literàries.

 

“El Jolabokaflod consisteix a regalar-se llibres la vigília de Nadal i gaudir d’una nit de lectura en família acompanyada d’una tassa de xocolata calenta o de cervesa sense alcohol”

 

Una tradició amb un rerefons bèl·lic

El Jolabokaflod és quelcom que s’ha practicat “tota la vida”, per als islandesos d’avui, però, de fet, no es va començar a celebrar fins a finals de la Segona Guerra Mundial. En aquella època, a causa del conflicte bèl·lic, el país va patir moltes restriccions i el paper va ser un dels pocs productes que no es va racionar. Així doncs, els llibres es van convertir en el regal de Nadal per antonomàsia, i aquest costum ha perdurat en el temps.

Vet aquí un altre exemple de com les crisis generen oportunitats: en aquest cas, es va impulsar un costum que l’any 2011 va convertir la capital del país, Reykjavík, en Ciutat de la Literatura per la UNESCO.

 

El país del llibre

A Islàndia, l’amor per la cultura i, més concretament, per la literatura és indiscutible. La mitjana de lectura dels seus habitants és de 2,3 llibres al mes, una de les taxes de lectors més elevades d’Europa, i, a més, compta amb la venda de llibres per càpita més gran del món. No per altra cosa, en un país on el sol es pon a les quatre de la tarda, són les llibreries els negocis que tanquen més tard. I, per si no n’hi hagués prou, aquest tsunami. literari guanya encara més força gràcies a la fira del llibre i al festival de novel·la negra Iceland Noir, que se celebra cada dos anys

Està clar que les belles lletres formen part de l’ADN islandès, i més ara, en què, des de l’any 2015, també es promociona el Jolabokaflod perquè es practiqui arreu del món, així que ja ho sabeu: aquest Nadal, que no ens faltin els llibres ni jornades de lectura!

 

“A Islàndia, la mitjana de lectura dels seus habitants és de 2,3 llibres al mes, una de les taxes de lectors més elevades d’Europa”

 

 

Article publicat al número 55 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top