0 items
El meu compte

Un viatge al centre de la terra

Qui més qui menys, s’ha preguntat alguna vegada com deu ser el subsòl de la ciutat que trepitja cada dia. Gràcies al cinema, ens ho hem pogut imaginar en més d’una ocasió, però són poques les persones a les quals els ha estat possible viure una experiència d’aquest tipus. Els ciutadans i les ciutadanes de Figueres ja no poden dir el mateix. I és que l’Ajuntament ha organitzat unes visites guiades a un lloc tan insospitat com és el subsòl de la Rambla, per allà on passa la riera Galligans.

Aquesta riera, que es va mantenir a l’aire lliure fins a principis del segle XIX, es cobrí l'any 1828 per evitar problemes higiènics i per comunicar dues parts de la ciutat que quedaven dividides. Fou així com es va donar lloc a un dels espais més emblemàtics de Figueres: la Rambla. Això sí: malgrat que l'obra va eliminar molts inconvenients, va deixar aquesta porció de la ciutat oculta i oblidada. Ha estat gairebé 150 anys després, gràcies a un projecte de neteja i millora de la riera Galligans, que l’aigua que transporta ha tornat a rebre la visita dels ciutadans.

El túnel, de més de dos quilòmetres de llargada, creua el casc urbà per sota terra, de ponent a llevant, i, en haver estat construït en diferents etapes al llarg dels anys (des del segle XIX fins el 1991), s’hi troben diversos acabats que el fan més ric i divers: voltes de pedra, voltes de rajol ceràmic, voltes de formigó, paviments de roca...

La riera Galligans forma part de la conca del riu Muga i és el drenatge natural del terme municipal de Figueres, així com de part del de Llers i del de Vilafant. De fet, s'inicia al terme de Llers i llinda amb el d'Avinyonet de Puigventós i amb la muntanyeta de Sant Roc, on s’alça el castell de Sant Ferran. Endinsant-se a Figueres i continuant cap a Vilatenim, desemboca finalment al riu Muga.

Tot i que només rep i aporta aigua els dies de pluja, recull també, sota el casc urbà de la ciutat de Dalí, aigua subàlvia provinent de mines i deus naturals i, alhora, és utilitzada com a col·lector d’aigües residuals. En entrar a Figueres, s’uneix amb la riera de Gatillepis (actual carrer Álvarez de Castro), amb la font de Sant Pere de la Rambla i amb els aiguadeixos de la part alta del municipi.

En tot cas, el tram de la Rambla ha esdevingut un lloc transitable que més de 1200 persones han pogut visitar en 25 minuts tan sols baixant una escaleta ubicada a la part alta d’aquesta. Han estat cinc dissabtes de visites que han permès fer un curt viatge a l’interior de la terra per connectar de cop amb el passat.
 

La riera Galligans, una riera amb història

A l’Edat Mitjana, la riera Galligans era un rec obert al cel que passava per la banda sud de les edificacions, just al costat de la muralla medieval que encerclava la ciutat. A principis del segle XIX, amb el creixement de la vila, la riera era ja el cor de Figueres, i, al 1828, va ser coberta, passant així per sota la Rambla.

La primera notícia històrica de la Galligans apareix gràcies a la reforma dels privilegis concedits a la vila de Figueres pel rei Martí l'Humà, l'any 1400. Anteriorment, intentar creuar-la per la carretera nacional que anava a La Jonquera, es feia difícil, sobretot en èpoques de pluges. Per això, es començaren a construir ponts. En aquell punt, se n’alçà un, però n’hi hagué més als actuals carrers Vilafant, Sant Pere, Sant Pau i Girona i, és clar, a la Rambla. Avui, tot això ja és història i només existeix un tram descobert de la riera abans d’arribar a la plaça del Sol.

 

Article publicat al número 19 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top