0 items
El meu compte

Una Catalunya en miniatura de suro

Parlar de pessebres durant aquesta època no és cap novetat, és clar. El de Can Roseta, però, de ben segur que resulta una excepció. Situat en ple bosc, entre una gran varietat de plantes autòctones, fonts i salts d’aigua, s’estén al llarg de 800 m2 ocupant tan sols una part dels exteriors de la finca Can Roseta, ubicada a Cartellà, dins del terme municipal de Sant Gregori (Gironès).

Es tracta d’una Catalunya de suro natural en miniatura on es troben representats els edificis més emblemàtics de la nostra terra, els quals estan completats, alhora, amb les escenes centrals del pessebre i, enguany, com a novetat, amb petites representacions d’antics oficis que han anat desapareixen, com ara el ferrer, l’esmolet, l’espardenyer o el ceramista. Aquestes escenificacions, a més, van acompanyades de peces reals de l’època que serveixen per il·lustrar encara millor la situació.

Al capdavant d’aquesta idea que no para de créixer d’ençà que es va començar a crear, ara fa 11 anys, hi ha Remei Mulleras, una modista de professió nascuda 64 anys enrere al mas de Can Roseta, com el seu pare i el seu avi. El que va començar essent un entreteniment, s’ha convertit ara en una magnífica exposició a l’aire lliure que l’any passat visitaren prop de 7000 persones, tant grans com petits, tant rostres coneguts com anònims, tot i que la Remei assegura que, per a ella, cada persona que s’interessa per la seva obra és important, al marge de càrrecs i professions.

L’inici de l’obra ocupava 150 m2 i va ser un recull d’esglésies i ermites de la Vall de Llémena amb l’orografia inclosa. Ara són 36 construccions de suro i estan separades de la resta de monuments per un salt d’aigua artificial poblat de peixos de colors. Les catedrals de les Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida formen part d’aquesta “Catalunya en miniatura” de suro que es va estenent seguint el seu ordre geogràfic real gairebé a escala. Al costat, s’alcen altres edificis rellevants del nostre patrimoni religiós i arquitectònic, com ara el monestir de Sant Pere de Rodes, el santuari dels Àngels, el de Lourdes, el de Núria, la Sagrada Família, el monestir de Poblet, la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries o el monestir de Ripoll, entre d’altres. Així fins a 40 racons tan coneguts com el Museu Dalí de Figueres, el pont de Besalú, el castell de Peralada, la Farinera Teixidó de Girona, el Palau Nacional de Montjuïc i, és clar, La Moreneta, potser el símbol més conegut de Catalunya.

La darrera creació: el monestir de Sant Cugat del Vallès, que, quan anem a fer el reportatge, resta a mig fer damunt la taula de treball. A partir de fotografies i una maqueta inicial, després d’una setmana de feina nocturna –perquè la Remei treballa de nits–, ja el tindrà enllestit. Per dins: ampolles d’aigua de plàstic que fan d’esquelet, i, per fora, només suro i algunes peces de porexpan. Quan sigui al seu lloc definitiu, damunt de més de 200 tones de terra i 200 de pedres, no hi faltarà un rètol explicatiu. Es per això que la visita al pessebre Can Roseta no és només un agradable passeig turístic, sinó també cultural i patrimonial.

Qui hi vulgui assistir, ho podrà fer del 12 de desembre al 6 de març (dies festius inclosos), de les onze del matí a la una del migdia i de les quatre a les set de la tarda. Ara bé, per a grups superiors a 20 persones, cal concertar visita prèvia i la pròpia Remei us guiarà per dins d’aquest poble tan peculiar que, malgrat estar fet de suro, aguanta totes les tempestes. Tan sols li calen petites tasques de restauració per anar-se mantenint en perfectes condicions.

L’entrada al recinte és gratuïta, però, com que aquesta construcció implica unes despeses considerables, la Remei ofereix, per a qui vulgui adquirir-les, làmines paisatgístiques de creació pròpia, composicions de flors seques o ampolles de ratafia que ella mateixa prepara, entre d’altres articles manufacturats. El seu és l’exemple d’una dona imaginativa i inquieta que ha aconseguit fer de la seva passió una obra d’art admirable.

 

Article publicat al número 14 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top