Una estona amb Diana Ballart, una de les creadores de Chupa Chip, el caramel que analitza la saliva: “Volem que això sigui real, no només per una qüestió empresarial, sinó perquè és un projecte per a les persones”
Un equip de joves emprenedors catalans ha ideat un caramel semblant al clàssic Chupa Chups que analitza la saliva del seu consumidor i en detecta possibles malalties. Es tracta d’una idea tan senzilla com innovadora que els ha portat a recol·lectar tot de premis per Europa i que ara els du a Silicon Valley per prendre un impuls que pot ser definitiu. D’entrada, és una idea que pot revolucionar la prevenció de la diabetis en els infants.
Parlem amb la Diana Ballart, una de les implicades en el projecte, que ens rep a les oficines barcelonines d’Imagine Creativity Center, on treballa ara gràcies al projecte del Chupa Chip.
La pregunta més fàcil i difícil: com neix el Chupa Chip?
Va ser a l’Ifest, el festival de tecnologia i innovació que organitza Catalunya Innovació i l’empresa Imagine, el novembre de 2017. Estudiàvem el Màster d’Emprenedoria a la UdG i ens hi vam apuntar. Allà, diverses empreses hi llancen reptes reals i els participants els han de solucionar. Hi havia 7.000 persones! Ens ho vam passar molt bé, i el nostre objectiu no era guanyar.
Quin repte us van plantejar?
Era del Parc Científic de Barcelona, i feia així: “com podem preveure malalties infeccioses tropicals a països subdesenvolupats mitjançant big data?”. Nosaltres vam pensar: països subdesenvolupats? Significa pocs recursos. Arribem, a més, a un lloc desconegut on no sabem com interactuar amb l’usuari. La qüestió era, doncs, crear quelcom molt senzill per captar malalties fent una analítica amb un mètode no intrusiu. Ja teníem les variables!
Com vau arribar a la idea del Chupa Chups?
Durant les tres hores de l’Ifest, vam treballar amb el mètode Lombard. Sabíem que la saliva servia per analitzar la salut, però no en coneixíem tants aspectes com ara. A més, al nostre equip no hi ha ningú de medicina! Ens sortien idees com una cullera, un iogurt... I, de sobte, va aparèixer la d’un Chupa Chups. Per què no? Així podíem captar la saliva fàcilment i no necessitàvem instruccions, perquè, si li dónes un caramel a un nen, el primer que fa és ficar-se’l a la boca! El que sí teníem clar és que havia de dur un sensor; nosaltres en dèiem xip, perquè en aquell moment no sabíem que s’havia de tractar d’un biosensor, i així va néixer el Chupa Chip!
Com ha evolucionat el projecte?
El repte era preveure malalties infeccioses tropicals, com la malària, i vam guanyar amb aquesta idea, però vam seguir treballant el Chupa Chip perquè el premi de l’Ifest era participar a l’Imagine Express, el que implicava fer un viatge de quatre dies a Londres. Això va ser el febrer de 2018. Durant aquells mesos, vam treballar i estudiar més el projecte. Vam parlar amb l’Ignasi Belda, director del Parc Científic de Barcelona, qui ens va recomanar buscar una malaltia en què realment s’hi inverteixi, perquè, malauradament, no existeix una gran inversió en malalties tropicals en països subdesenvolupats. Va ser així com vam pensar en la diabetis.
“Amb el Chupa Chip podem captar la saliva fàcilment i no necessitem instruccions, perquè, si li dónes un caramel a un nen, el primer que fa és ficar-se’l a la boca!”
Per què, la diabetis?
El nostre prototip encaixava molt amb la diabetis infantil perquè es tracta d’un caramel! La seva definició és, doncs, aquesta: “el Medical Device que detecta la diabetis a través de saliva”. Hi ha casos de nens que passen per una prediabetis, i, durant un temps, estan cansats, els falten vitamines, tenen set... Nosaltres estem centrats en la prevenció per detectar quins nens pateixen aquesta prediabetis.
I com funciona el Chupa Chip?
Introduïm el nom del nen a una aplicació i li donem el Chupa Chip, que té petits forats que capten la saliva. És difícil salivar en un test, però, amb un caramel, generem molta saliva sense adonar-nos-en. Aquesta entra en una proveta, on hi ha un biosensor, que és especialment creat per a la diabetis, i, en pocs minuts, ens diu si “sí” o si “no”. Quan el biosensor avisa, digitalitzem la resposta i la compartim a una aplicació que hem dissenyat.
També heu creat una tablet...
Sí, perquè els nens no paren! Havíem d’aconseguir que estiguessin quiets. I amb què ho aconseguim? Doncs amb una tablet que conté un joc simple perquè juguin mentre prenen el caramel. Després, quan el Chupa Chip té el resultat del test, s’hi envia la informació i el joc es va acabant.
I què és el Candy Day?
És el que hem anomenat Dia dels Caramels. La idea és que, en una escola, la professora digui als alumnes que l’endemà és el Dia dels Caramels, i que en vindrà un autocar ple! Així que apareixeria un autocar itinerant (com els de donar sang) i els nens hi pujarien per classes. Allà se’ls donaria el Chupa Chip amb el seu nom i s’asseurien amb les tablets.
“Hi ha casos de nens que passen per una prediabetis, i, durant un temps, estan cansats, els falten vitamines, tenen set... Nosaltres estem centrats en la prevenció per detectar quins nens pateixen aquesta prediabetis”
Què en diuen, els professionals de la medicina?
Abans d’anar a l’Imagine Express, vam parlar amb metges, endocrins, experts en sensors... Vam rebre molts “no”, però també n’hi havia que ens animaven a tirar el projecte endavant, tot i que, en el cas d’un Medical Device com el que plantegem és complicat, perquè hi ha implicades moltes qüestions legals. Ara bé, una experta ens va dir que la medicina va cap aquí, cap al mètode no intrusiu, i que precisament és el fet que cap de nosaltres sigui expert en medicina el que ha fet del Chupa Chip una idea disruptiva!
Ja heu rebut reconeixements: heu estat guanyadors a l’Ifest, a l’Imagine Express, a l’Elevator Pitch... Sensacions?
Crec que les paraules que hem d’utilitzar són agraïment i motivació, ganes de continuar!. Guanyar a l’Ifest va ser una oportunitat brutal, i podríem dir que ens ha canviat la vida. Encara que ens haguem topat amb alguns “no”, aquests èxits són els que ens ajuden a tirar endavant. Un altre èxit és haver entrat a Conector, una acceleradora d’empreses on, amb l’ajuda d’experts, t’acceleren la part de negoci del projecte i et porten a veure inversors que hi posin diners. Treballarem a Conector des de l’agost fins a l’abril de 2019. I, al novembre, també serem convidats a Healthio, una fira d’innovació mèdica a Barcelona. Tot i que el darrer èxit és anar ara a Silicon Valley: un premi brutal!
“Vam rebre molts “no”, però també n’hi havia que ens animaven a tirar el projecte endavant”
Parlem-ne. Quines expectatives hi teniu abocades, allà?
Hi anem al juliol. La primera setmana farem un viatge d’inspiració a Las Vegas, al Gran Canyó, conferències... I així arribarem a Silicon Valley. L’objectiu és accelerar molt el projecte! Volem parlar amb experts en saliva, tecnologia i biomedicina; avançar el prototip i fer una prova pilot el més aviat possible. I, és clar, viure l’experiència d’anar a Silicon Valley i l’ambient d’emprenedoria que comporta! N’esperem molta repercussió de marca, després.
Teniu més projectes al tinter?
Vam començar essent quatre membres al grup i ara en som tres; el Chupa Chip és un aprenentatge. Puc afirmar que aquesta és la primera empresa que creem, però no serà l’última! Volem que això sigui real, no només per una qüestió empresarial, sinó perquè és un projecte per a les persones.
Entrevista publicada al número 46 de D'estil.