Una estona amb SusiSweetdress
La història de SusiSweetdress és la història d’una actriu, Susana Bas (Barcelona, 1974), que ha decidit reinventar-se i crear un projecte altament personal al voltant de les seves dues grans passions: la moda i els viatges. Acostumada a no parar mai de pensar, volta pel món a la recerca de vestits vintage que després vendrà en mercats estacionals que són tot un esdeveniment artístic i cultural, on no hi falta cervesa, cava, galetes i, fins hi tot, entrepans de crema de cacau per als més petits.
El primer mercat el va organitzar al bar d’un amic el desembre de 2010 i, des d’aleshores, ja n’ha muntat sis a Barcelona i tres a Madrid. En el darrer, més de 2.300 persones es van emprovar els seus vestits vinguts d’arreu.
El que va començar per pura casualitat, s’està consolidant com una marca –SusiSweetdress– que cada cop té més adeptes, perquè converteix l’acte de comprar roba en tota una experiència pop up on els màxims protagonistes són uns vestits únics que recorden la feminitat dels anys 50.
Ens trobem amb ella a Barcelona. Duu una bossa amb uns quants vestits per fer la foto de portada d’aquest número (no ens en podíem estar). Ella també en porta un, of course. Preciós! Sembla una nineta coqueta i presumida. Vosaltres potser la recordareu pel seu paper a la telesèrie de TV3, El Cor de la Ciutat, on es transformava en la Noèlia.
Què és SusiSweetdress?
SusiSweetdress és una experiència de compra, un nou concepte de venda de vestits i complements vintage, un seguit de mercats estacionals que estan vius i on hi passen moltes coses; tantes que esdevenen una mena d’esdeveniment festiu.
I què hi passa, en aquests mercats?
Les noies es poden emprovar més de 800 vestits únics, camises, faldilles i complements amb un aire molt marcat als anys 50, i els poden adquirir a un preu de 30 euros. Mentrestant, elles o els seus acompanyants poden gaudir de moltes altres coses: escoltar la música d’un discjòquei, prendre’s una Moritz o una copa de cava Ana de Codorniu, menjar galetes Cuétara, fer-se fotos en un photocall... També hi ha un espai infantil amb entrepans de Nocilla per als nens. A tot això hi afegeixo algun component artístic protagonitzat per un il·lustrador, un pintor, un escultor..., perquè es tracta d’unir sinèrgies. D’aquesta manera, es crea un mercat ric i multidisciplinar amb un ambient molt maco i familiar, irrepetible. És tota una jornada per gaudir sense presses, sola o amb companyia.
Als mercats SusiSweetdress, les noies es poden emprovar més de 800 vestits únics
On celebres les festes?
De moment, en faig tres d’anuals a Barcelona i dues a Madrid. Sempre intento trobar racons diferents, espais singulars. Fins ara hi ha hagut mercats al Museu de la Moto Antiga, al Club de Bridge, a la Casa Capell, al Claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri... El darrer va ser a la meva antiga escola d’E.G.B., l'escola Nostra Senyora de Lurdes. La campanya es deia “Treu la nena que portes dins”. L’emprovador era al gimnàs i semblava un segon mercat, perquè t’hi podies trobar 80 noies emprovant-se vestits. A més, com que n’hi ha tants per triar i tots són únics i diferents, no te n’emproves només un, sinó que te n’emproves 30! És una bogeria! Però tota dona acaba trobant el seu vestit ideal.
L’Experiència SusiSweet és una vivència de compra personalitzada amb música i piscolabis
D’on va sorgir la idea de crear SusiSweetdress?
De l’imprevist. Vaig fer un viatge, vaig trobar uns vestits que em van agradar molt, els vaig portar per a les meves amigues i totes van quedar-ne encantades; estaven emocionadíssimes! Aleshores vaig voler fer una petita inversió i anar-me’n a buscar-ne més; o sigui que SusiSweetdress ha anat sorgint moment a moment, de les ganes i de l’amor que hi poso. I la història ja fa dos anys que dura!
D’on arriben els vestits?
De molts llocs, de tot arreu. Jo personalment els busco pels mercats, les fàbriques... Els agafo per pur instint i després els actualitzem una mica, perquè solen ser llargs fins als turmells, o de màniga llarga, o van sense gomes... Finalment, els posem les etiquetes.
No hi ha cap peça que extreguis d’internet?
Cap ni una. No en busco mai. Sóc jo qui em desplaço fins a cada lloc.
Què ha de tenir un vestit per acabar essent SusiSweetdress?
Ha de tenir un aire als anys 50 i ser molt femení. Ha de transmetre joventut i frescor però, alhora, elegància. Ha de ser vistós i diferent, únic, unes característiques que atreuen tant a noies de disset anys com a dones de cinquanta. La veritat és que SusiSweetdress té un estil molt concret, un toc especial, una màgia, una llum, un entusiasme molt definit, i em vull mantenir en aquesta línia.
Els vestits SusiSweetdress tenen un aire als anys 50 i són molt femenins, de manera que atreuen a dones de totes les edats
Tens algun referent que et guiï?
No. No he tingut mai ídols, ni models ni actors. A més, el món de la moda m’ha vingut molt de nou. Jo no vinc d’aquí, tot i que he començat a fer petits dissenys, com unes faldilles de tul maquíssimes que es van esgotar de seguida. Però tinc molt clar que no sóc dissenyadora.
No ets dissenyadora, però t’atreveixes amb molt...
Sempre he estat persona de muntar saraus. Vaig estudiar Ciències de la Comunicació a l’Autònoma i, quan vaig acabar, vaig posar-me a estudiar teatre. Després me’n vaig anar a Madrid, vaig aconseguir una beca per marxar a Nova York, vaig estar d’Erasmus a París... Vull dir que sempre he estat un cul inquiet, una persona de buscar-me la vida. He treballat de cambrera, donant classes, passejant gossos... He fet de tot. D’alguna manera, suposo que SusiSweetdress sorgeix de tot plegat: de buscar-me la vida, de pensar constantment. I com més penso, més idees em vénen al cap; i com més idees em vénen al cap, més em truca la gent per fer coses, i més ganes tinc de fer-ne.
D’entre tot el que ets, també ets una fashion victim?
Una mica. La moda m’ha atret molt i, com a actriu que sóc, sempre m’ha agradat escollir les peces amb les quals vestiria cada personatge, perquè ajuden a saber com és per dins. M’agrada molt cuidar-me. Sóc molt femenina, molt coqueta...
O sigui, que els vestits de SusisWeetdress et van com l’anell al dit...
Si, van molt amb mi i amb la meva forma de ser. Sempre els porto. Qui millor que jo per ensenyar-los?
SusiSweetdress ets tu, però hi ha algú que et doni un cop de mà?
I tant! La meva mare m’ajuda cosint, el meu pare em porta amb el cotxe a tot arreu, el meu germà també m’ajuda, les meves amigues i els meus amics em fan els vídeos i les fotos... Tothom hi posa el seu granet de sorra. En ser actriu, estic envoltada de molta gent que treballa en aquest món, i tinc la sort de poder comptar amb ells. A més, fan coses súper boniques. La veritat és que la gent s’ha bolcat molt en el projecte. Constantment em fan arribar idees noves, i les noies m’envien fotos amb els seus vestits des de diferents parts del món. SusiSweetdress és com una petita comunitat. És molt bonic.
Quin tant per cent t’ocupa SusiSweetdress dins del teu pla laboral?
Ara, moltíssimes hores, perquè s’està fent gran i cada cop em demana més. M’agradaria fer mercats a València o a Sant Sebastià, però porten molta feina i encara no tinc prou infraestructura com per fer-los. Tot i així, no descanso mai. No tinc mai vacances, i, si me n’hi vaig, estic pendent de contestar tothom qui m’escriu, perquè no m’agrada posposar les coses. Aquest és un dels meus problemes: he d’aprendre a desconnectar.
A través de la teva pàgina web, www.susisweetdress.com, ofereixes també el que anomenes Experiència SusiSweet. De què es tracta?
És una altra experiència de compra, com els mercats però per a tu i les teves amigues. Té lloc a l’estudi que comparteixo amb el meu germà, a Barcelona (ell té una empresa de pàdel-surf). Pots concertar una cita, però no sempre està disponible. Hi poso música i serveixo llaminadures, cervesa Moritz, cava Ana de Codorniu, galetes Cuétara... També és molt divertit.
Per a quan, el proper mercat?
Serà el 4 i el 5 d’octubre a la Casa Capell de Barcelona, a la Rambla Prat, 27. El divendres, de dos quarts de cinc a les nou del vespre, i el dissabte, de les dotze del migdia a les nou del vespre. Comptarem amb la col·laboració de l’il·lustrador Conrad Roset i de la Beth, que portarà la seva marca de complements per a nadons, LittleLia, i, a més, tancarà el mercat amb un parell de cançons del seu nou disc. Com sempre, els nostres patrocinadors oferiran cerveses Moritz i cava Ana de Codorniu, i els nens podran menjar entrepans de Nocilla. Però no només això, perquè hi haurà moltes sorpreses.
Entrevista publicada al número 27 de D'estil.