0 items
El meu compte

Una estona amb Vera Salvat, d’iloftyou: “És complicat mantenir el ritme que et demana engegar un negoci si la idea no t’enamora”

Barcelonina criada a Palamós, a l’edat de 27 anys, Vera Salvat va crear iloftyou, un nou concepte de disseny d’interiors gràcies al qual el 2012 va obtenir el primer premi en la 3a Mostra d’Emprenedors de Girona i va esdevenir una d’aquelles poques afortunades capaces de convertir la seva passió en la seva professió. Li hem pres una estona perquè ens parli d’ella, de la seva empresa i de les seves il·lusions futures.
 

iloftyou t’ha convertit en una jove emprenedora i en una de les primeres professionals a reinventar l’ofici d’interiorista. Com hi has anat a parar?
Jo vaig estudiar Disseny Industrial a Barcelona, després vaig fer un màster en Packaging (disseny d’envasos) i vaig començar a treballar a l’empresa japonesa Mushi com a visual merchandiser i dissenyadora gràfica. Aquesta feina es va acabar i, com a dissenyadora industrial que sóc, sempre he estat una enamorada dels objectes; concretament, d’IKEA, que era una botiga que m’agradava molt visitar, no tant per comprar-hi coses per a la meva llar, sinó per veure quines tendències seguia. Diversos amics em van proposar que intentés treure rendibilitat a aquesta faceta, a aquest interès per aquesta botiga i el tipus de mobiliari que ofereix, econòmic però actual i modern. Llavors, per casualitat, vaig ajudar un amic que es canviava de casa i vaig veure que, tot i que el meu bagatge és de disseny industrial, me’n sortia bé decorant. Vaig moblar la casa amb certa facilitat aconseguint que en sortís un projecte econòmic. A partir d’aquí, vaig pensar que aquesta podia ser una sortida professional. Vaig començar amb familiars i amics i després vaig passar a ajudar més gent, em vaig crear una pàgina web i vaig engegar el projecte.
 

Et vas iniciar tu sola, en aquest projecte?
No, vaig començar amb un noi que ho va deixar de seguida, perquè, al principi, els negocis no donen molta rendibilitat econòmica (suposen una inversió de temps i un esforç molt gran, però la compensació econòmica és molt petita). Però a mi m’agradava la idea, gaudia fent la feina. A més, no coneixia cap altre estudi que es dediqués exclusivament a treballar amb mobiliari low cost i creia que, en un moment de crisi com el que estàvem patint, ilofetyou oferia una opció vàlida a la gent que volia independitzar-se, que tenia una segona residència o que s’havia de canviar de pis i volia ser assessorada i disposar d’un projecte vàlid i atractiu però sense deixar-s’hi una fortuna recorrent a un interiorista convencional. Vaig estar un temps treballant sola i després he anat incorporant gent a l’empresa. Ara, que fa cinc anys que treballem, som un equip petit, de només tres persones, però això no ens ha impedit dur a terme moltíssims projectes, alguns dels quals es poden veure a la nostra pàgina web: www.iloftyou.es
 

Què va representar per a tu guanyar el primer premi en la 3a Mostra d’Emprenedors de Girona?
Vaig tenir la sort que l’Assessoria Codina em proposés per a aquest premi i guanyar-lo em va anar molt bé, perquè va tenir una gran repercussió als mitjans de comunicació; va ser un detonant perquè la gent em comencés a conèixer. Podem dir que he aconseguit tirar endavant un negoci sense haver hagut d’invertir en publicitat; el boca-orella ha funcionat molt bé i estic molt contenta.
 

Poder convertir un hobby en una professió és ser molt afortunat, avui dia…
Jo crec que sí. Sobretot, trobar una idea original, que agradi i que permeti que la gent s’hi identifiqui. iloftyou ha tingut una molt bona acollida; rebem moltíssims correus cada dia i ara mateix no podem cobrir la demanda de projectes que tenim. Ens trobem en aquell punt en què no sabem si apostar al 100% per l’empresa i ampliar la plantilla o seguir amb el ritme actual, que sabem que controlem, malgrat la llista d’espera. Estem valorant quin camí agafem.
 

Com funciona iloftyou?
Estem especialitzats en realitzar projectes de decoració amb mobiliari assequible. El client ens contacta, ens fa una demanda, visitem l’espai en qüestió, ens entrevistem amb ell per conèixer les seves necessitats i, a partir d’aquesta informació, li enviem un pressupost amb els honoraris dels nostres serveis. Aquí no hi incloem mai el cost del mobiliari, perquè abans de començar a treballar encara no sabem què hi posarem, però, gràcies a la nostra pàgina web, la gent ja coneix el nostre estil i veu com treballem; per tant, sempre partim del condicionant bàsic que al client que ens contacti li agradi el mobiliari d’IKEA, Zara Home, Habitat, Maisons du Monde... i tot aquest tipus de botiga que disposa de mobles actuals i divertits, que abracen diferents estils, però que es mouen en un marge de preus raonables. Un cop el client accepta el pressupost, tornem al lloc, prenem mides, fem fotos del seu estat i aixequem els plànols. Comencem a treballar en un avantprojecte, que seria la nostra solució a les problemàtiques que ens ha exposat el client, i elaborem un dossier que li presentem al nostre despatx, sobre el qual ell fa les correccions i apunts que considera oportuns. Quan tenim tots els elements confirmats, procedim a l’execució: comprem tot el mobiliari (això vol dir que nosaltres ens encarreguem d’anar a IKEA, carregar carros, fer cua...), marquem un dia al calendari, portem les furgonetes que calguin fins al lloc en qüestió i fem el muntatge, que sempre es duu a terme en un sol dia. Ara bé, òbviament, si es necessita obra, es fa prèviament.
 

O sigui, que un dia surts a treballar i, quan tornes, et trobes el pis totalment transformat...
Efectivament, en un sol dia. De fet, des de bon principi, intentem engegar un procés de treball que estigui molt definit per poder-lo agilitzar al màxim i que no s’eternitzi, que sigui vital, divertit i, alhora, agradable i gratificant per al client, amb qui mantenim una comunicació molt activa.
 

I com és aquest moment en què ensenyeu el resultat de la vostra intervenció al client?
És la recompensa a tota la feina feta, una veritable sorpresa. Hi ha gent que, fins i tot, es posa a plorar! Tothom s’emociona molt, perquè estàs intervenint a casa seva, el lloc més personal i privat que existeix. Saben els mobles que hi posaràs, i els veuen sobre paper, però els costa imaginar-s’ho in situ. Quan travessen la porta i ho veuen físicament, tot instal·lat a casa seva, se senten emocionats i molt agraïts.
 

Quan et vas adonar que l’interiorisme low cost era un nínxol de mercat per explotar?
Bàsicament, quan anava a IKEA; sobretot, perquè veia que la gent estava molt perduda, que el procés d’anar-hi a intentar moblar-se el pis se’ls feia una muntanya. Jo els escoltava i pensava: “Aquesta gent necessita ajuda, perquè aquesta no és la seva feina, sinó una necessitat que, a més, no els provoca cap plaer especial i que han de resoldre amb una intervenció econòmica mínima”. Em vaig adonar que no hi havia ningú que els donés suport. Jo volia donar a entendre que tothom té dret a democratitzar el món de l’interiorisme, a un assessorament, a una ajuda, i que no per això cal gastar-se una fortuna. Després, investigant una mica, vaig veure que no existia cap estudi d’interiorisme 100% low cost.
 

Tu ets una enamorada dels objectes i del mobiliari, l’estudi és fruit d’aquesta teva passió...
Quin paper hi juga, l’amor, en tot plegat? Per això us vau decantar pel nom iloftyou? És un joc de paraules que se’ns va acudir per casualitat. No és fàcil posar-li nom a un negoci. Ens feia gràcia que fos curt, senzill i entenedor, i també volíem jugar amb alguns cosa que estiméssim, que ens agradés fer… Un loft és un pis petit, econòmic, un espai on tot hi cap i on tot és benvingut, i et porta a la paraula Love molt fàcilment És cert que de vegades porta a confusió, però agrada i és fàcil de reconèixer.
 

He llegit que, de petita, et passejaves per les botigues d’interiorisme com qui va a una biblioteca a cercar llibres...
El món del disseny sempre m’ha interessat moltíssim. El meu pare és arquitecte, i, la meva mare, interiorista. A casa sempre s’ha respirat disseny. Hem fet moltes visites a galeries, a museus, a llibreries dedicades al disseny...
 

Ja han passat cinc anys des de la creació d’iloftyou. Quina valoració en fas?
Han estat cinc anys intensos on he après molt, perquè, a la universitat, sobretot si fas una carrera artística com el disseny industrial o el disseny d’interiors, hi ha molt poca formació empresarial. Bàsicament, t’ensenyen a presentar projectes al teu cap o a un client, però no et formen per muntar el teu propi negoci, i crec que, en els temps que corren, això és un error, perquè ara és difícil trobar feina, i, si tens la sort de tenir una idea original i que pot funcionar, és molt important que et proporcionin una base empresarial que et permeti presentar trimestres, fer nòmines... Tot un seguit de coses que et vas trobant pel camí i no saps com fer. Tot això et distreu de la teva funció principal, que és crear projectes, però, evidentment, si vols muntar una empresa tu sol, n’has d’aprendre, sobretot al principi.
 

A què atribueixes l’èxit que està tenint iloftyou?
Primer de tot, al fet d’haver aparegut en un moment oportú, quan era bastant necessari degut a la crisi econòmica. I també al fet que es tracta d’un projecte jove, àgil, entenedor... A més, tothom vol tenir casa seva bonica, funcional i a punt per ensenyar, oi? Això juga a favor nostre.
 

Quin consell donaries a tots els joves emprenedors que es proposen engegar un negoci?
Que la idea els encanti, perquè no serà fàcil i hi hauran de dedicar moltes hores i molts recursos. És complicat mantenir el ritme que et demana engegar un negoci si la idea no t’enamora. I també que es formin i s’assessorin.
 

I com decora, una interiorista, la seva pròpia llar? Com és la casa de Vera Salvat?
Casa meva és un popurri, hi ha una mica de tot: coses que m’han anat arribant de casa dels pares, algunes altres d’IKEA, elements de disseny de dissenyadors coneguts (encara que no siguin originals)... Està formada per objectes que han anat marcant la meva història personal. És una casa que s’ha anat construint a poc a poc, amb el temps. No la vaig muntar des de zero, el primer dia, com el que fem a iloftyou. Diria que té un ambient acollidor.
 

I què vols ser quan siguis gran?
No ho sé! De moment, m’agradaria continuar amb aquest projecte, perquè és molt gratificant i em fa molta il·lusió haver-lo creat des de zero i que funcioni i tingui tan bona acollida. No et puc dir si d’aquí a deu anys tindré uns altres interessos o una altra situació familiar; vés a saber! Crec que estic creant un equip molt maco que treballa molt bé, i, per tant, estic molt contenta. Si podem ampliar aquest equip i fer que iloftyou passi a ser una empresa amb cara i ulls, m’encantaria.

 

Entrevista publicada al número 37 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top