0 items
El meu compte

Vestir la taula per nadal

 

Podem considerar el dia de Nadal com una bona oportunitat per establir relacions amb els convidats que ens acompanyen amb una bona preparació, exquisits aliments i una taula perfectament engalanada i correctament disposada. Vegem què podem fer.

 

Què cal tenir en compte si nosaltres som els amfitrions i volem quedar molt bé?
 

 • Procurarem que el joc de taula sigui de color blanc, crema o de tons suaus, però vigilarem que sempre estigui d’acord amb la festa que celebrem. En aquest cas, com que es tracta del dia de Nadal i cal que el joc de taula estigui ben planxat i polit.
 • No acostarem massa les cadires a la taula i procurarem que els peus del moble molestin el mínim possible als convidats. A més, hem de pensar que no podem reservar-los el lloc més incòmode; és millor deixar aquest espai poc agradable als amfitrions.
 • Pel que fa a la col·locació dels plats, el més adequat és que posem un plat de presentació, que no retirarem fins al final de l’ àpat.
 • Si en el menú hem proposat crema, sopa o consomé, presentarem la tassa o el plat de sopa acompanyat/da d’un plat pla, en què hi farem reposar la cullera quan haguem acabat de menjar.
 • La col·locació dels plats hauria de ser a dos o tres centímetres respecte la cantonada de la taula.
 • A l’esquerra del plat de presentació hi posarem un plat petit per al pa, juntament amb un ganivet petit per a la mantega, si cal.
 • Pel que fa als coberts, els primers que farem servir els col·locarem en la posició més llunyana del plat, i anirem situant-los cada cop més a prop segons l’ordre d’ús, fins arribar a tocar el plat.
 • A la dreta del plat i de la posició més llunyana, hi posarem: la cullera de la sopa, el ganivet del peix i el ganivet de la carn. A l’esquerra del plat i també des del lloc més llunyà: la forquilla del peix i la forquilla de la carn, amb les puntes mirant cap amunt.
 • Pel que fa al tovalló, el podem col·locar doblegat damunt del plat o a l’esquerra, al costat dels ganivets. Val a dir que és millor que no posem el tovalló dins la copa, encara que el dibuix sigui molt original.
 • Situarem els coberts de les postres entre el plat i les copes, i, en cas de no posar-los de bon principi, els presentarem quan servim les postres.
 • És necessari que les copes estiguin ben netes i arrenglerades segons el seu ordre. El número de copes que presentem variarà segons el menú que decidim. Per exemple, en cas que tinguem quatre copes, l’ordre serà de dreta a esquerra del convidat: el vi blanc, el vi negre, l’aigua i el cava. Si disposem de tres copes, també de dreta a esquerra: el vi blanc, el vi negre i l’aigua.
 • Finalment, queden els cafès, les infusions i els licors. Si no els servim a la mateixa taula, també podem optar per un lloc a part, recordant disposar sempre de varietat d’infusions, sucre, un altre edulcorant, llet normal o desnatada i diferents classes de licors.
 • Els ornaments de la taula poden ser de motius nadalencs, espelmes petites, flors de temporada i tot tipus de decoració que vagi bé amb la festa que celebrem. Si es tracta d’un sopar, el millor és que posem un o dos canelobres a la taula, que no encendrem fins que no estiguin tots els convidats asseguts.

 

"El més adequat és que posem un plat de presentació, que no retirarem fins al final de l’ àpat."

 

Si nosaltres som els convidats...
 

 • No seurem a taula fins que ho facin els amfitrions, ni abans que la resta de convidats.
 • Ens asseurem amb l’esquena recta, però no rígida, procurant no ocupar més espai del que tenim i sense reposar els colzes damunt la taula.
 • Començarem a menjar quan la resta de convidats ja estiguin servits. Però, si el grup és nombrós i perilla que es refredi el menjar, el més adequat és que esperem que els veïns de taula ja estiguin servits i, aleshores, podrem començar.
 • Ens netejarem els llavis amb el tovalló abans i després de beure, i, una vegada finalitzat l’àpat, deixarem el tovalló a la dreta (o a l’esquerra, els esquerrans) sense plegar-lo, procurant que no es vegin les parts que s’han embrutit més.
 • Cal que recordem que és el menjar que va a la boca i no la boca que va al menjar, per tant, hem de cuidar la postura del cos.
 • Quan acabem de menjar, deixarem els coberts en paral·lel dins del plat.

 

"No seurem a taula fins que ho facin els amfitrions, ni abans que la resta de convidats."

 

 

Article publicat al número 2 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top