0 items
El meu compte

Veus contra la pobresa

 

Voces és justament això: una organització que lluita contra la pobresa amb la força transformadora de l’art i la cultura.

 

“Esta mañana al levantar la persiana / el mundo me ha preguntado / que si me siento con ganas / Y abrir mis ojos y ver / ir de la mano con él / que si yo estoy a su lado / para ayudarlo a crecer”, diu la lletra de “Nuestro primer día”, una cançó sorgida de diferents tallers del Conservatori de les Arts de Bamako, a Mali, on, de la mà de Voces, diversos músics reconeguts van intervenir en un projecte de formació de joves artistes. Reivindicació de l’eradicació de la pobresa i el compliment dels Objectius del Desenvolupament del Mil·lenni, constitueix el primer dels vuit temes que l’organització publicarà gràcies a la participació compromesa dels artistes i al finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, fent palès, així, que la música és una eina que promou el compromís a favor d’un món millor i, doncs, l’essència de la mateixa fundació: sensibilització als països del nord a través de la cultura, desenvolupament als països del sud a través de projectes culturals.

 

“Sensibilització als països del nord a través de la cultura, desenvolupament als països del sud a través de projectes culturals.”

 

Voces és cultura i canvi!
 

Les persones com a eix de les iniciatives, audàcia, creativitat, innovació, transparència, honestedat, treball en xarxa, cooperació, eficàcia i eficiència. Vet aquí els valors d’una fundació decidida a fer-se escoltar.
 

De caràcter no governamental ni lucratiu i d’àmbit estatal, Voces fou constituïda per un temps indefinit amb una missió clara: aconseguir el desenvolupament sostenible de les persones i els pobles, enfront de la pobresa, prenent la cultura com a font d’inspiració i base per al canvi social. Una missió per la qual nombroses persones del món de l’art i la cultura ja han unit les seves veus.
 

L’organització compta amb un patronat format per 38 representants de l’àmbit cultural i experts en sectors diversos (cooperació al desenvolupament, incidència per a la mobilització social, gestió de les organitzacions, comunicació, màrqueting) de la talla d’Antonio Orozco (president) i Ana Torroja (vicepresidenta) i amb un equip de 16 persones que treballen dia a dia per aconseguir aquest canvi que creuen possible gràcies a la sensibilització, la mobilització i la realització d’iniciatives que promoguin la cultura com a mitjà per ampliar les capacitats i oportunitats de nens i joves en situació de risc social, tant a Espanya com en altres països.
 

Amb un total de 7 delegacions (Comunitat Valenciana, Andalusia, Catalunya, Illes Balears, Extremadura, Castella i Lleó i Madrid), Voces segueix sumant forces establint aliances amb altres organitzacions socials que lluiten de manera efectiva contra la pobresa i gràcies al suport de persones i entitats que li permeten multiplicar la seva capacitat per dur a terme projectes de sensibilització i cooperació cultural.
 

Entre els seus projectes i iniciatives podem esmentar, a tall d’exemple, la construcció d’una Aldea per a la Cultura i l’Educació a Haití amb la finalitat d’incorporar a l’educació secundària adolescents desplaçats com a conseqüència de la pobresa i del terratrèmol que va assolar el país el gener del 2010, la campanya nadalenca Tapa Solidària, destinada a recollir joguines per a nens en situació de vulnerabilitat, i el certamen de curtmetratges juvenil ¡No te cortes!

 

“Ser un ciutadà global implica estar compromès amb l’eliminació de les causes que generen la pobresa i l’exclusió. Això vol dir valorar i respectar la cultura de totes les persones i de tots els pobles, diu Juan Merín, director de Voces”

 

Per què cultura?
 

Perquè la cultura contribueix a l’enfortiment de les identitats, dóna suport a la diversitat cultural i estimula la participació ciutadana, valors imprescindibles en la promoció de societats democràtiques. Perquè és una eina per a la reconciliació i la cohesió social.
 

Perquè la cultura és un dret: cada habitant té dret no només d’accedir a la cultura, sinó de participar en la seva producció. Només els habitants que exerceixen les seves llibertats i gaudeixen dels seus drets poden desenvolupar plenament totes les seves capacitats individuals i col·lectives. No és possible el desenvolupament si no hi ha un veritable respecte als drets culturals de les persones i els pobles.
 

Perquè la cultura és indústria: perquè genera oportunitats per al desenvolupament econòmic i per a la reducció de la pobresa, crea llocs de treball i exportacions i promou el creixement econòmic.
 

Perquè a Voces estan convençuts que la cultura com a part integral del desenvolupament sostenible contribueix decisivament a assolir els Objectius del Mil·lenni.

 

Article publicat al número 37 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús. Més informació aquí

Top