0 items
El meu compte

Veus contra la pobresa

 

Voces és justament això: una organització que lluita contra la pobresa amb la força transformadora de l’art i la cultura.

 

“Esta mañana al levantar la persiana / el mundo me ha preguntado / que si me siento con ganas / Y abrir mis ojos y ver / ir de la mano con él / que si yo estoy a su lado / para ayudarlo a crecer”, diu la lletra de “Nuestro primer día”, una cançó sorgida de diferents tallers del Conservatori de les Arts de Bamako, a Mali, on, de la mà de Voces, diversos músics reconeguts van intervenir en un projecte de formació de joves artistes. Reivindicació de l’eradicació de la pobresa i el compliment dels Objectius del Desenvolupament del Mil·lenni, constitueix el primer dels vuit temes que l’organització publicarà gràcies a la participació compromesa dels artistes i al finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, fent palès, així, que la música és una eina que promou el compromís a favor d’un món millor i, doncs, l’essència de la mateixa fundació: sensibilització als països del nord a través de la cultura, desenvolupament als països del sud a través de projectes culturals.

 

“Sensibilització als països del nord a través de la cultura, desenvolupament als països del sud a través de projectes culturals.”

 

Voces és cultura i canvi!
 

Les persones com a eix de les iniciatives, audàcia, creativitat, innovació, transparència, honestedat, treball en xarxa, cooperació, eficàcia i eficiència. Vet aquí els valors d’una fundació decidida a fer-se escoltar.
 

De caràcter no governamental ni lucratiu i d’àmbit estatal, Voces fou constituïda per un temps indefinit amb una missió clara: aconseguir el desenvolupament sostenible de les persones i els pobles, enfront de la pobresa, prenent la cultura com a font d’inspiració i base per al canvi social. Una missió per la qual nombroses persones del món de l’art i la cultura ja han unit les seves veus.
 

L’organització compta amb un patronat format per 38 representants de l’àmbit cultural i experts en sectors diversos (cooperació al desenvolupament, incidència per a la mobilització social, gestió de les organitzacions, comunicació, màrqueting) de la talla d’Antonio Orozco (president) i Ana Torroja (vicepresidenta) i amb un equip de 16 persones que treballen dia a dia per aconseguir aquest canvi que creuen possible gràcies a la sensibilització, la mobilització i la realització d’iniciatives que promoguin la cultura com a mitjà per ampliar les capacitats i oportunitats de nens i joves en situació de risc social, tant a Espanya com en altres països.
 

Amb un total de 7 delegacions (Comunitat Valenciana, Andalusia, Catalunya, Illes Balears, Extremadura, Castella i Lleó i Madrid), Voces segueix sumant forces establint aliances amb altres organitzacions socials que lluiten de manera efectiva contra la pobresa i gràcies al suport de persones i entitats que li permeten multiplicar la seva capacitat per dur a terme projectes de sensibilització i cooperació cultural.
 

Entre els seus projectes i iniciatives podem esmentar, a tall d’exemple, la construcció d’una Aldea per a la Cultura i l’Educació a Haití amb la finalitat d’incorporar a l’educació secundària adolescents desplaçats com a conseqüència de la pobresa i del terratrèmol que va assolar el país el gener del 2010, la campanya nadalenca Tapa Solidària, destinada a recollir joguines per a nens en situació de vulnerabilitat, i el certamen de curtmetratges juvenil ¡No te cortes!

 

“Ser un ciutadà global implica estar compromès amb l’eliminació de les causes que generen la pobresa i l’exclusió. Això vol dir valorar i respectar la cultura de totes les persones i de tots els pobles, diu Juan Merín, director de Voces”

 

Per què cultura?
 

Perquè la cultura contribueix a l’enfortiment de les identitats, dóna suport a la diversitat cultural i estimula la participació ciutadana, valors imprescindibles en la promoció de societats democràtiques. Perquè és una eina per a la reconciliació i la cohesió social.
 

Perquè la cultura és un dret: cada habitant té dret no només d’accedir a la cultura, sinó de participar en la seva producció. Només els habitants que exerceixen les seves llibertats i gaudeixen dels seus drets poden desenvolupar plenament totes les seves capacitats individuals i col·lectives. No és possible el desenvolupament si no hi ha un veritable respecte als drets culturals de les persones i els pobles.
 

Perquè la cultura és indústria: perquè genera oportunitats per al desenvolupament econòmic i per a la reducció de la pobresa, crea llocs de treball i exportacions i promou el creixement econòmic.
 

Perquè a Voces estan convençuts que la cultura com a part integral del desenvolupament sostenible contribueix decisivament a assolir els Objectius del Mil·lenni.

 

Article publicat al número 37 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top