Vins de Taller: microvins d'etiqueta
Unes petites vinyes assolellades de l’Empordà i un garatge reconvertit en un minuciós celler són la base dels Vins de Taller, un projecte nascut des de l’entusiasme que transmet un estil de vida determinat a través d’un vi de qualitat mimat al màxim.
Les seves creacions són petites-grans meravelles vives amb caràcter propi. Els seus embolcalls, senzilles obres d’art de disseny contemporani. El seu espai de treball, un bocí de paisatge empordanès embriagat d’aroma mediterrani i un garatge reconvertit en celler que és una bombonera. Són els Vins de Taller, un projecte nascut l’any 2002 de la mà d’Antoni Falcón i un grup de socis provinents de diverses disciplines professionals en què prima l’excel·lència dels vins per damunt de la producció massificada i impersonal.
Per a ells, per als que en formen part –però també per als que els gaudeixen i els saben apreciar–, els Vins de Taller representen molt més que els productes procedents d’un celler petit on es treballa artesanalment: són una forma concreta d’entendre i posicionar-se davant vida, aquella que valora els petits plaers de la vida.
Vins de garatge o microvins
Els Vins de Taller formen part dels anomenats vins de garatge o microvins, produïts en poques quantitats a garatges o tallers reconvertits en cellers a partir de raïms nascuts en vinyes de poques hectàrees que s’arrapen a terrenys amb caràcter. Són vins de qualitat que prenen cos sota l’atenta mirada dels seus productors, els quals els acompanyen en el seu desenvolupament des del moment de la plantació de les vinyes fins al de l’embotellament i, fins i tot, la comercialització.
Un paisatge dissenyat per produir poc del millor
Les vinyes dels Vins de Taller, que ocupen una superfície total de quatre hectàrees, creixen al cor de l’Alt Empordà, entre oliveres i espigues de blat; concretament, a Siurana d’Empordà, una terra que ja havia acollit ceps dos segles enrere i que ara ha recuperat, en part, estampes del que havia estat. Allà hi creixen més de 18.000 ceps de les varietats viognier, roussanne, marsan, merlot, marselan, cortese i malbec, especialment escollides per elaborar una petita producció de vins blancs i negres de gamma alta.
En tot el procés de cultiu apliquen els conceptes de l’anomenada viticultura integrada; és a dir, respecte envers els equilibris naturals de la planta, l’entorn i el subsòl, i intervenció exclusiva quan la planta ho demana.
Ceps concentrats. La densitat de plantació de les vinyes és elebada per reduir la producció de raïm i millorar, en canvi, la seva qualitat. A més, en ser major la quantitat de cep plantat, major és també l’ombra que produeix, el que evita l’evaporació i la pèrdua d’humitat del sòl.
Sense ajudes de reg. Les vinyes no disposen de cap tipus d’ajuda de reg per potenciar el desenvolupament de les seves arrels cap a estrats infereiors del subsòl, el que contribueix a la millora de les notes minerals dels vins i protegeix els ceps de l’estrès hídric.
En espatllera. La tècnica dels ceps en espatllera afavoreix i potencia la funció clorofílica de les fulles exposades al sol, que esdevenen plaques fotovoltàiques que aporten tota l’energia necessària per què els ceps es concentrin en la producció del fruit.
Deixant lloc als millors fruits. Durant la temporada vegetativa, part dels fruits que dóna cada cep s’extreuen per millorar la qualitat dels seleccionats i, al final del procés, en el moment de maduració, es despampanen; és a dir, s’eliminen les fulles basals per mantenir els raïms i aconseguir que madurin en la seva plenitud.
Veremant quan cada varietat ho demana. La verema es realitza per separat –segons les anàlisis de control del grau alcohòlic probable i d’acidesa total de cada varietat– i de manera manual.
Un celler més que cuidat rere la porta d’un garatge
El celler dels Vins de Taller es troba al casc antic de Vilamalla (Girona). Discret, dins del que en condicions normals seria un garatge, es desplega una bodega encantadora cuidada fins a l’últim detall que combina el treball artesanal amb la tecnologia més moderna. El vi viatja del cep a la sala d’elaboració, a la d’envelliment i, finalment, a la del producte acabat, que té una capacitat per a 20.000 ampolles. Així, cada edició es treballa de forma totalment personalitzada i, fins i tot, hi tenen cabuda edicions limitades que varien segons l’evolució de cada varietat al camp i al celler.
A la recerca de la certificació de cultiu ecològic
La producció de Vins de Taller es troba en procés d’obtenció de la certificació de cultiu ecològic (CCPAE), que garanteix que els vins han estat elaborats seguint les normes de l’agricultura biològica i que han estat controlades al llarg de tot el procés de producció, elaboració, envasat i comercialització.
Alguns dels Vins de Taller: genètica i terrior empordanès
Geum 10. 100% merlot, es va embotellar l’1 d’abril de 2011 després de sotmetre’s a una breu criança de tres mesos en bótes de roure francès de segon i tercer any. Té notes de fruits negres i certes aromes balsàmiques sobre un lleuger fons d’herbes i espècies. En boca, és vivaç i estructurat, i deixa un agradable post gust que casa a la perfecció amb arrossos, plats de caça menor i aus.
Gris 10. 100% marselan, es va embotellar l’1 d’abril de 2011. Fermentat en dipòsits d’acer inoxidable, en les darreres etapes es va traslladar a un altre dipòsit per separar-lo de les lies més gruixudes, on es conservà amb les més fines fins que s’acabà la fermentació. D’un color salmó pàl·lid, net i brillant, és fresc en nas, amb notes de fruites vermelles, plàtan i aromes cremoses. En boca, resulta lleuger i fàcil de beure. Combina amb risottos, peixos grassos i carns blanques.
Phlox 10. 40% chardonnay, 40% marsanne i 20% rousanne, es va embotellar l’1 d’abril de 2011 després d’haver fermentat en dipòsits d’acer inoxidable. És un vi blanc jove, lleuger i fresc, d’un color groc pallós amb reflexes verdosos, que té aromes de fruites blanques sobre un fons floral i cítric. En boca, és lleuger, net i equilibrat. Resulta perfecte per maridar amb peix, marisc, fideuades i arrossos.
VRMC 10. 30% viognier, 40% rousanne, 17% marsanne i 13% cortese, es va embotellar el 18 d’agost de 2011. Aquest vi té una maceració peculiar de 18 hores, després de la qual el raïm es va sotmetre a un suau premsat. A més, totes les varietats han estat vinificades per separat. Primer fermentà en dipòsits d’acer inoxidable i, a mig camí, una part del most es passà a bótes bordeleses de roure francès, on s’acabà de fermentar. El vi es mantingué a les bótes sobre les seves pròpies lies durant cinc o sis mesos, tot i que al llarg dels tres primers es realitzà la tècnica del battonage, que consisteix a mantenir les lies fines del propi vi en suspensió removent-lo des del fons. D’un groc lleugerament daurat, les primeres aromes que en sorgeixen són de fruites d’os molt madures, acompanyades de fruites blanques i flors sobre un fons cremós i especiat. En boca, és greixós i embolcallat i té un reregust fruiter de pastisseria que li atorga un final llarg i llaminer. Per això és ideal per prendre amb carns blanques, peixos grassos, aus i pernil d’aglà.
Article publicat al número 19 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-vins.png" >