0 items
El meu compte

WhatsApp: utilitat o esclavatge?

 

És el WhatsApp el millor invent de l'última dècada? Aquesta aplicació, com tot, contempla aspectes positius i d’altres que no ho són tant, però és innegable que ha revolucionat la vida de molts de nosaltres. Malgrat tot, si no la utilitzem de forma correcta, pot esdevenir una autèntica llosa.

 

D’ençà de l’aparició de les noves tecnologies, la societat s’ha vist immersa en un procés de canvi atroç i trepidant que ha modificat, ja no només la manera de comunicar-nos, sinó també la forma de relacionar-nos i la manera com afrontem el dia a dia.
 

Són moltes les persones que estan connectades a un munt de xarxes socials tot buscant, generant i compartint informació sobre opinions, productes i serveis que consideren fiables. S’imposa el valor del contingut i el desig de cadascú pel contingut que més li interessa. I aquest “cadascú” és algú cada cop més informat i exigent que no en té prou amb llegir o mirar, ni tan sols amb opinar, sinó que també vol produir, ser vist, llegit i escoltat i, ara per ara, ha pres les regnes de la situació comunicativa.
 

Aquest context, necessàriament, ha propiciat la creació d’un escenari virtual on es configuren i es representen identitats, i on també s’estableixen relacions emocionals enfocades a tenir cura del nostre cercle d’amistats més proper.
 

Òbviament, totes les eines que s’han anat desenvolupant per a aquestes finalitats tenen els seus avantatges, però també els seus inconvenients o riscos. I és que la revolució tecnològica ha anat tan de pressa que, sovint, s’ha avançat a la nostra capacitat per determinar-ne un bon ús.

 

La revolució tecnològica ha anat tan de pressa que, sovint, s’ha avançat a la nostra capacitat per determinar-ne un bon ús”

 

Si ens referim concretament a les aplicacions de missatgeria instantània, com el WhatsApp, que és la que, fins a dia d’avui, ha tingut un èxit més aclaparador, a primera vista tot són avantatges: es tracta d’una forma de comunicació (entre dues o més persones) gratuïta, ràpida i mitjançant la qual es poden intercanviar fotos, vídeos i comentaris connectant-se a una xarxa wifi des de qualsevol part del món. Ara bé, el seu mal ús (o abús) pot provocar conflictes relacionals o, fins i tot, problemes d’addicció. És urgent, per tant, revisar totes aquestes eines per establir unes pautes educatives que ens permetin utilitzar-les de forma saludable. Aquí us en proposem unes quantes:
 

Siguem usuaris, no esclaus. El límit adequat de connexions que cal mantenir a diari no existeix, perquè depèn de les circumstàncies particulars de cadascú. El senyal d’alerta, però, l’hem d’activar quan ens adonem que estem constantment atens al mòbil i que ens genera ansietat no comprovar-lo i no tenir-lo a prop; quan el mòbil ens altera l’estat d’ànim, la relació amb les persones i el transcurs normal de la pròpia vida interrompent-nos constantment la feina, els estudis... Les noves tecnologies ens han de resultar útils, no esclavitzar-nos.
 

No deixem d’interessar-nos per la vida real. Amb l’ús de les noves tecnologies, estem prioritzant les relacions virtuals per damunt de les reals, però no ens adonem que l’essència de les relacions socials és en les trobades en viu, on es pot captar tota la riquesa de missatges que ens envolten. Les relacions virtuals, per tant, no han d’anar en detriment de les reals, sinó que han de ser-ne complementàries.
 

En aquest mateix sentit, no hem de caure en l’error de mirar més la vida a través de la pantalla o de l’objectiu que a través dels nostres propis ulls en contacte directe amb el món. La vida és a fora, i es pot veure, escoltar, olorar, tocar i degustar!

 

És urgent revisar totes aquestes eines per establir unes pautes educatives que ens permetin utilitzar-les de forma saludable”

 

Mirem-nos als ulls. Quan ens reunim amb algú, el més desitjable és silenciar el mòbil i parar atenció a la conversa, mirar als ulls del nostre interlocutor i transmetre-li interès. No hi ha res més poc empàtic i de mala educació que mantenir la mirada fixa a la pantalla mentre s’intenta conversar amb qui tenim al davant.
 

Enviem missatges curts i concisos. Aquestes aplicacions són ideals per mantenir un contacte superficial amb les persones que vulguem; és a dir, que són molt útils per marcar una cita, per preguntar alguna qüestió concreta o per informar sobre un tret puntual, però no per entrar en discussions profundes, ja que ens perdem molts matisos comunicatius importants que poden portar confusions.
 

No siguem impulsius. De vegades, podem estar especialment alterats. En aquests moments (com passa a la vida real), hem de mesurar molt l’ús de la missatgeria instantània, ja que no només podem escriure missatges de forma impulsiva dels quals ens en puguem penedir, sinó que també podem interpretar erròniament els que rebem. Aquestes situacions generen molts malentesos i conflictes que es podrien evitar si abans d’escriure o llegir res ens asserenéssim una mica.
 

No esperem (ni exigim!) respostes immediates. Aquests sistemes de missatgeria són instantanis, si, però l’hora de contestar no ho ha de ser. És a dir: la velocitat amb la qual arriben els nostres missatges als altres no fa obligatori que la resposta que ens emetin hagi de ser immediata també. Hem de ser respectuosos i pacients al respecte. I no tan sols això, sinó que és recomanable no interrompre el que estiguem fent en el moment en què ens arriba un missatge per contestar-lo a l’instant, perquè la nostra freqüència de resposta pot molt ben condicionar l’expectativa que els altres tinguin de nosaltres a l’hora de relacionar-nos per WhatsApp. És preferible, per tant, no estar contestant a cada instant i permetre’ns desconnectar sense sentir-nos culpables.

 

Els sistemes de missatgeria són instantanis, si, però l’hora de contestar no ho ha de ser”

 

Vigilem amb els horaris. De la mateixa manera que abans de fer una trucada hauríem de tenir en compte l’horari en què la volem emetre, també hauríem de vigilar aquest aspecte a l’hora d’enviar un missatge instantani. No tothom té els mateixos horaris que nosaltres, ni tampoc les mateixes prioritats. I no tothom tendeix a silenciar el telèfon quan està descansant (tot i que cada vegada som més conscients d’aquesta opció i la utilitzem en major mesura). Respectem, doncs, els descansos i la intimitat dels altres i procurem no ser impertinents amb missatges a deshora.
 

Limitem els grups de WhatsApp, si us plau! Els grups de WhatsApp poden ser una eina molt útil per organitzar esdeveniments, fer treballs en grup o mantenir la comunicació entre amics o familiars, però, si no se saben utilitzar correctament, poden ser una font d’estrès inesgotable degut al fet de rebre desenes de missatges de cop. En aquest sentit, cal limitar les comunicacions a temes que siguin, en primer lloc, rellevants, i, en segon lloc, rellevants per a tots els membres del grup. Si ens volem comunicar amb algú en concret, és preferible sortir del grup i fer-ho a través del xat individual.

  


Algun consell per fugir del control dels altres
 

  • Elimina la teva última hora de connexió perquè ningú sàpiga quin ha estat el darrer moment en el qual t’has connectat al xat. 
    Alerta, perquè això no té res a veure amb el que significa estar “en línia”, que implica que la persona té el WhatsApp obert, i que l’aplicació està connectada a internet. No vol dir que l’usuari hagi llegit els missatges dels xats.Hi pots accedir a través de: configuració – compte – privadesa – última connexió.
     
  • Elimina el doble tic blau que indica que has rebut i has llegit el missatge que t’han enviat. Ara bé, si no habilites aquesta opció, no pots veure tu tampoc les confirmacions de lectura dels teus contactes. Hi pots accedir a través de: configuració – compte – privadesa – confirmar lectura.

 

 

Article publicat al número 34 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top